Kesan prarawatan dan masa hidrolisis enzim untuk penghasilan oligosakarida daripada serabut mesokarpa buah kelapa sawit
Dalam kajian ini, serabut mesokarpa buah kelapa sawit (SM) telah ditukar menjadi oligosakarida sebagai produk nilai tambah. Objektif kajian ini adalah untuk menentukan kesan prarawatan dan masa hidrolisis untuk penghasilan oligosakarida dengan menggunakan kompleks enzim komersial Celluclast (1.5 L...
Saved in:
Main Authors: | , , , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia
2021
|
Online Access: | http://journalarticle.ukm.my/17532/1/14.pdf http://journalarticle.ukm.my/17532/ https://www.ukm.my/jsm/malay_journals/jilid50bil6_2021/KandunganJilid50Bil6_2021.html |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
id |
my-ukm.journal.17532 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my-ukm.journal.175322021-10-26T04:59:24Z http://journalarticle.ukm.my/17532/ Kesan prarawatan dan masa hidrolisis enzim untuk penghasilan oligosakarida daripada serabut mesokarpa buah kelapa sawit Nurul Hanisah Mohd, Rizafizah Othaman, Mukram Mohamed Mackeen, Mohamad Yusof Maskat, Dalam kajian ini, serabut mesokarpa buah kelapa sawit (SM) telah ditukar menjadi oligosakarida sebagai produk nilai tambah. Objektif kajian ini adalah untuk menentukan kesan prarawatan dan masa hidrolisis untuk penghasilan oligosakarida dengan menggunakan kompleks enzim komersial Celluclast (1.5 L). Prarawatan dengan larutan 5% (v/v) natrium hidroksida (NaOH) dan 5% (v/v) larutan asid asetik (CH3COOH) dilakukan sebelum hidrolisis enzim. Prarawatan menggunakan kepekatan 5, 10 dan 15% (v/v) larutan NaOH dijalankan dalam autoklaf pada 120 °C selama 30 min. Hidrolisis SM prarawatan telah dijalankan pada masa hidrolisis 0, 3, 6 dan 24 jam. Hasil hidrolisis enzim membuktikan bahawa prarawatan alkali SM dengan 5% NaOH menghasilkan jumlah gula penurun yang lebih tinggi berbanding dengan SM mentah dan SM prarawatan menggunakan 5% CH3COOH dengan masing-masing menghasilkan 351.94 mg/g berbanding 181.44 dan 183.15 mg/g jumlah gula penurun per jisim biojisim. Pertambahan jumlah gula penurun untuk prarawatan alkali disebabkan penyingkiran bahagian lignin dan hemiselulosa dalam SM. Peningkatan kepekatan NaOH menghasilkan peratus sakarifikasi yang lebih tinggi. Hidrolisis SM prarawatan selama 3 hingga 24 jam telah menghasilkan oligosakarida dengan bilangan unit glukosa 2, 3 dan 4. Tiada perbezaan unit glukosa diperhatikan apabila masa hidrolisis ditingkatkan daripada 3 hingga 24 jam. Kajian ini menunjukkan keupayaan penghasilan oligosakarida daripada SM dengan memanipulasi masa hidrolisis. Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2021-06 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/17532/1/14.pdf Nurul Hanisah Mohd, and Rizafizah Othaman, and Mukram Mohamed Mackeen, and Mohamad Yusof Maskat, (2021) Kesan prarawatan dan masa hidrolisis enzim untuk penghasilan oligosakarida daripada serabut mesokarpa buah kelapa sawit. Sains Malaysiana, 50 (6). pp. 1673-1683. ISSN 0126-6039 https://www.ukm.my/jsm/malay_journals/jilid50bil6_2021/KandunganJilid50Bil6_2021.html |
institution |
Universiti Kebangsaan Malaysia |
building |
Tun Sri Lanang Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Kebangsaan Malaysia |
content_source |
UKM Journal Article Repository |
url_provider |
http://journalarticle.ukm.my/ |
language |
English |
description |
Dalam kajian ini, serabut mesokarpa buah kelapa sawit (SM) telah ditukar menjadi oligosakarida sebagai produk
nilai tambah. Objektif kajian ini adalah untuk menentukan kesan prarawatan dan masa hidrolisis untuk penghasilan
oligosakarida dengan menggunakan kompleks enzim komersial Celluclast (1.5 L). Prarawatan dengan larutan 5%
(v/v) natrium hidroksida (NaOH) dan 5% (v/v) larutan asid asetik (CH3COOH) dilakukan sebelum hidrolisis enzim.
Prarawatan menggunakan kepekatan 5, 10 dan 15% (v/v) larutan NaOH dijalankan dalam autoklaf pada 120 °C
selama 30 min. Hidrolisis SM prarawatan telah dijalankan pada masa hidrolisis 0, 3, 6 dan 24 jam. Hasil hidrolisis
enzim membuktikan bahawa prarawatan alkali SM dengan 5% NaOH menghasilkan jumlah gula penurun yang lebih
tinggi berbanding dengan SM mentah dan SM prarawatan menggunakan 5% CH3COOH dengan masing-masing
menghasilkan 351.94 mg/g berbanding 181.44 dan 183.15 mg/g jumlah gula penurun per jisim biojisim. Pertambahan
jumlah gula penurun untuk prarawatan alkali disebabkan penyingkiran bahagian lignin dan hemiselulosa dalam SM.
Peningkatan kepekatan NaOH menghasilkan peratus sakarifikasi yang lebih tinggi. Hidrolisis SM prarawatan selama 3
hingga 24 jam telah menghasilkan oligosakarida dengan bilangan unit glukosa 2, 3 dan 4. Tiada perbezaan unit glukosa
diperhatikan apabila masa hidrolisis ditingkatkan daripada 3 hingga 24 jam. Kajian ini menunjukkan keupayaan
penghasilan oligosakarida daripada SM dengan memanipulasi masa hidrolisis. |
format |
Article |
author |
Nurul Hanisah Mohd, Rizafizah Othaman, Mukram Mohamed Mackeen, Mohamad Yusof Maskat, |
spellingShingle |
Nurul Hanisah Mohd, Rizafizah Othaman, Mukram Mohamed Mackeen, Mohamad Yusof Maskat, Kesan prarawatan dan masa hidrolisis enzim untuk penghasilan oligosakarida daripada serabut mesokarpa buah kelapa sawit |
author_facet |
Nurul Hanisah Mohd, Rizafizah Othaman, Mukram Mohamed Mackeen, Mohamad Yusof Maskat, |
author_sort |
Nurul Hanisah Mohd, |
title |
Kesan prarawatan dan masa hidrolisis enzim untuk penghasilan oligosakarida daripada serabut mesokarpa buah kelapa sawit |
title_short |
Kesan prarawatan dan masa hidrolisis enzim untuk penghasilan oligosakarida daripada serabut mesokarpa buah kelapa sawit |
title_full |
Kesan prarawatan dan masa hidrolisis enzim untuk penghasilan oligosakarida daripada serabut mesokarpa buah kelapa sawit |
title_fullStr |
Kesan prarawatan dan masa hidrolisis enzim untuk penghasilan oligosakarida daripada serabut mesokarpa buah kelapa sawit |
title_full_unstemmed |
Kesan prarawatan dan masa hidrolisis enzim untuk penghasilan oligosakarida daripada serabut mesokarpa buah kelapa sawit |
title_sort |
kesan prarawatan dan masa hidrolisis enzim untuk penghasilan oligosakarida daripada serabut mesokarpa buah kelapa sawit |
publisher |
Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia |
publishDate |
2021 |
url |
http://journalarticle.ukm.my/17532/1/14.pdf http://journalarticle.ukm.my/17532/ https://www.ukm.my/jsm/malay_journals/jilid50bil6_2021/KandunganJilid50Bil6_2021.html |
_version_ |
1715190955609423872 |
score |
13.209306 |