Ciri fizikokimia filem boleh makan dan filem polietilena bagi ubi keledek (Ipomoea batatas) goreng
Penyelidikan dijalankan bagi menilai kesan penggunaan filem boleh makan dan filem polietilena (PE) sebagai bahan penyalut untuk ubi keledek (Ipomoea batatas) goreng. Kepingan ubi keledek disalut dengan lapisan filem boleh makan yang terdiri daripada 0.045 g/mL selulosa metil (MC), 0.045 g/mL selulos...
Saved in:
Main Authors: | , , , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia
2016
|
Online Access: | http://journalarticle.ukm.my/10446/1/19%20Rizafizah.pdf http://journalarticle.ukm.my/10446/ http://www.ukm.my/jsm/english_journals/vol45num12_2016/contentsVol45num12_2016.html |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
id |
my-ukm.journal.10446 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my-ukm.journal.104462017-06-12T08:18:01Z http://journalarticle.ukm.my/10446/ Ciri fizikokimia filem boleh makan dan filem polietilena bagi ubi keledek (Ipomoea batatas) goreng Rizafizah Othaman, Kausar Ahmad Fuad, Farhan Mohd Nor, Rozida Mohd Khalid, Penyelidikan dijalankan bagi menilai kesan penggunaan filem boleh makan dan filem polietilena (PE) sebagai bahan penyalut untuk ubi keledek (Ipomoea batatas) goreng. Kepingan ubi keledek disalut dengan lapisan filem boleh makan yang terdiri daripada 0.045 g/mL selulosa metil (MC), 0.045 g/mL selulosa hidroksipropil metil (HPMC) dan 0.16 g/mL jagung zein (CZ) sebelum digoreng di dalam minyak sawit pada suhu 170-180°C selama 3 min. Manakala ubi keledek juga disalut dengan filem tak boleh makan iaitu polietilena (PE) (nisbah PE kepada minyak 1:100 g/g) sebagai perbandingan. Ubi goreng tanpa salutan filem digunakan sebagai sampel kawalan. Ciri fizikokimia ubi goreng bersalut dianalisa. Keputusan menunjukkan semua filem melekat pada permukaan ubi setelah digoreng. Penggunaan filem CZ menjadikan permukaan filem licin dan wujud tanpa sebarang retakan. Filem MC pula memberi lapisan permukaan yang tidak rata tetapi menyaluti permukaan sampel dengan sekata. Tambahan pula, ubi bersalut MC menunjukkan peratusan lemak paling sedikit (13.6%) selain kandungan kelembapan yang paling tinggi (17.5%) berbanding sampel lain. Secara keseluruhan, MC merupakan filem yang terbaik untuk mengekalkan kelembapan bahan goreng dan mengurangkan penyerapan lemak. Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2016-12 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/10446/1/19%20Rizafizah.pdf Rizafizah Othaman, and Kausar Ahmad Fuad, and Farhan Mohd Nor, and Rozida Mohd Khalid, (2016) Ciri fizikokimia filem boleh makan dan filem polietilena bagi ubi keledek (Ipomoea batatas) goreng. Sains Malaysiana, 45 (12). pp. 1939-1945. ISSN 0126-6039 http://www.ukm.my/jsm/english_journals/vol45num12_2016/contentsVol45num12_2016.html |
institution |
Universiti Kebangsaan Malaysia |
building |
Perpustakaan Tun Sri Lanang Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Kebangsaan Malaysia |
content_source |
UKM Journal Article Repository |
url_provider |
http://journalarticle.ukm.my/ |
language |
English |
description |
Penyelidikan dijalankan bagi menilai kesan penggunaan filem boleh makan dan filem polietilena (PE) sebagai bahan penyalut untuk ubi keledek (Ipomoea batatas) goreng. Kepingan ubi keledek disalut dengan lapisan filem boleh makan yang terdiri daripada 0.045 g/mL selulosa metil (MC), 0.045 g/mL selulosa hidroksipropil metil (HPMC) dan 0.16 g/mL jagung zein (CZ) sebelum digoreng di dalam minyak sawit pada suhu 170-180°C selama 3 min. Manakala ubi keledek juga disalut dengan filem tak boleh makan iaitu polietilena (PE) (nisbah PE kepada minyak 1:100 g/g) sebagai perbandingan. Ubi goreng tanpa salutan filem digunakan sebagai sampel kawalan. Ciri fizikokimia ubi goreng bersalut dianalisa. Keputusan menunjukkan semua filem melekat pada permukaan ubi setelah digoreng. Penggunaan filem CZ menjadikan permukaan filem licin dan wujud tanpa sebarang retakan. Filem MC pula memberi lapisan permukaan yang tidak rata tetapi menyaluti permukaan sampel dengan sekata. Tambahan pula, ubi bersalut MC menunjukkan peratusan lemak paling sedikit (13.6%) selain kandungan kelembapan yang paling tinggi (17.5%) berbanding sampel lain. Secara keseluruhan, MC merupakan filem yang terbaik untuk mengekalkan kelembapan bahan goreng dan mengurangkan penyerapan lemak. |
format |
Article |
author |
Rizafizah Othaman, Kausar Ahmad Fuad, Farhan Mohd Nor, Rozida Mohd Khalid, |
spellingShingle |
Rizafizah Othaman, Kausar Ahmad Fuad, Farhan Mohd Nor, Rozida Mohd Khalid, Ciri fizikokimia filem boleh makan dan filem polietilena bagi ubi keledek (Ipomoea batatas) goreng |
author_facet |
Rizafizah Othaman, Kausar Ahmad Fuad, Farhan Mohd Nor, Rozida Mohd Khalid, |
author_sort |
Rizafizah Othaman, |
title |
Ciri fizikokimia filem boleh makan dan filem polietilena
bagi ubi keledek (Ipomoea batatas) goreng |
title_short |
Ciri fizikokimia filem boleh makan dan filem polietilena
bagi ubi keledek (Ipomoea batatas) goreng |
title_full |
Ciri fizikokimia filem boleh makan dan filem polietilena
bagi ubi keledek (Ipomoea batatas) goreng |
title_fullStr |
Ciri fizikokimia filem boleh makan dan filem polietilena
bagi ubi keledek (Ipomoea batatas) goreng |
title_full_unstemmed |
Ciri fizikokimia filem boleh makan dan filem polietilena
bagi ubi keledek (Ipomoea batatas) goreng |
title_sort |
ciri fizikokimia filem boleh makan dan filem polietilena
bagi ubi keledek (ipomoea batatas) goreng |
publisher |
Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia |
publishDate |
2016 |
url |
http://journalarticle.ukm.my/10446/1/19%20Rizafizah.pdf http://journalarticle.ukm.my/10446/ http://www.ukm.my/jsm/english_journals/vol45num12_2016/contentsVol45num12_2016.html |
_version_ |
1643738129955291136 |
score |
13.214096 |