Kesedaran dan pengetahuan terhadap halal logistik di kalangan pengusaha trak makanan
Kajian ini bertujuan untuk menyiasat tahap kesedaran dan pengetahuan tentang logistik halal dikalangan pengusaha makanan dan minuman.Logistik halal merupakan platform kepada rantaian pembekalan halal yang penting dalam proses penyediaan makanan dan minuman.Di Malaysia, terdapat ribuan pengusaha mak...
Saved in:
Main Authors: | , , |
---|---|
Format: | Conference or Workshop Item |
Language: | English |
Published: |
2017
|
Subjects: | |
Online Access: | http://repo.uum.edu.my/22670/1/STML%E2%80%93Go%20Green%20%202016%20813%20821.pdf http://repo.uum.edu.my/22670/ http://stmlportal.net/stmlgogreen2016/pdf/p813.pdf |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
id |
my.uum.repo.22670 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my.uum.repo.226702017-07-27T00:37:26Z http://repo.uum.edu.my/22670/ Kesedaran dan pengetahuan terhadap halal logistik di kalangan pengusaha trak makanan Nordin, Nurhidayah Amirah Ibrahim, Amlus Mohamed Elias, Ezanee BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc TX Home economics Kajian ini bertujuan untuk menyiasat tahap kesedaran dan pengetahuan tentang logistik halal dikalangan pengusaha makanan dan minuman.Logistik halal merupakan platform kepada rantaian pembekalan halal yang penting dalam proses penyediaan makanan dan minuman.Di Malaysia, terdapat ribuan pengusaha makanan dan minuman yang berskala mikro, kecil dan sederhana (IKS).Namun, sebahagian dari pengusaha seperti mereka ini membeli dan menjual makanan dan minuman tanpa mempedulikan tentang konsep halalan toyyiban.Jadi menjadi hasrat kajian ini ialah untuk menyiasat dua perkara tersebut yang kini tidak banyak diperolehi maklumatnya. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif dengan mendapatkan maklumbalas dari 13 orang responden atau pengusaha yang memiliki trak makanan bergerak ataupun ‘food truck’.Mereka ini juga dikenali sebagai pengusaha dari sektor makanan jalanan atau ‘food street’. Kajian ini menggunakan temubual secara bersemuka dan dipandu oleh soalan-soalan semi-struktur. Hampir kesemua temubual tersebut berlangsung selama hampir 1 ½ jam dan direkod secara digital. Kajian ini dijalankan secara ‘crosssectional’ iaitu 3 malam yang bertempat disebuah universiti di utara Malaysia.Dapatan kajian ini mendapati hanya sebahagian mereka mempunyai tahap kesedaran dan pengetahuan yang tinggi terhadap rantaian pembekalan dan logistik halal. 2017 Conference or Workshop Item PeerReviewed application/pdf en http://repo.uum.edu.my/22670/1/STML%E2%80%93Go%20Green%20%202016%20813%20821.pdf Nordin, Nurhidayah Amirah and Ibrahim, Amlus and Mohamed Elias, Ezanee (2017) Kesedaran dan pengetahuan terhadap halal logistik di kalangan pengusaha trak makanan. In: Symposium on Technology Management & Logistics (STML–Go Green) 2016, 6th - 7th December 2016, Universiti Utara Malaysia, Sintok, Malaysia. http://stmlportal.net/stmlgogreen2016/pdf/p813.pdf |
institution |
Universiti Utara Malaysia |
building |
UUM Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Utara Malaysia |
content_source |
UUM Institutionali Repository |
url_provider |
http://repo.uum.edu.my/ |
language |
English |
topic |
BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc TX Home economics |
spellingShingle |
BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc TX Home economics Nordin, Nurhidayah Amirah Ibrahim, Amlus Mohamed Elias, Ezanee Kesedaran dan pengetahuan terhadap halal logistik di kalangan pengusaha trak makanan |
description |
Kajian ini bertujuan untuk menyiasat tahap kesedaran dan pengetahuan tentang
logistik halal dikalangan pengusaha makanan dan minuman.Logistik halal merupakan platform kepada rantaian pembekalan halal yang penting dalam proses penyediaan makanan dan minuman.Di Malaysia, terdapat ribuan pengusaha makanan dan minuman yang berskala mikro, kecil dan sederhana (IKS).Namun, sebahagian dari pengusaha seperti mereka ini membeli dan menjual makanan dan minuman tanpa
mempedulikan tentang konsep halalan toyyiban.Jadi menjadi hasrat kajian ini ialah untuk menyiasat dua perkara tersebut yang kini tidak banyak diperolehi maklumatnya. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif dengan mendapatkan maklumbalas dari 13 orang responden atau pengusaha yang memiliki trak makanan bergerak ataupun ‘food
truck’.Mereka ini juga dikenali sebagai pengusaha dari sektor makanan jalanan atau ‘food street’. Kajian ini menggunakan temubual secara bersemuka dan dipandu oleh soalan-soalan semi-struktur. Hampir kesemua temubual tersebut berlangsung selama hampir 1 ½ jam dan direkod secara digital. Kajian ini dijalankan secara ‘crosssectional’
iaitu 3 malam yang bertempat disebuah universiti di utara Malaysia.Dapatan kajian ini mendapati hanya sebahagian mereka mempunyai tahap kesedaran
dan pengetahuan yang tinggi terhadap rantaian pembekalan dan logistik halal. |
format |
Conference or Workshop Item |
author |
Nordin, Nurhidayah Amirah Ibrahim, Amlus Mohamed Elias, Ezanee |
author_facet |
Nordin, Nurhidayah Amirah Ibrahim, Amlus Mohamed Elias, Ezanee |
author_sort |
Nordin, Nurhidayah Amirah |
title |
Kesedaran dan pengetahuan terhadap halal logistik di kalangan pengusaha trak makanan |
title_short |
Kesedaran dan pengetahuan terhadap halal logistik di kalangan pengusaha trak makanan |
title_full |
Kesedaran dan pengetahuan terhadap halal logistik di kalangan pengusaha trak makanan |
title_fullStr |
Kesedaran dan pengetahuan terhadap halal logistik di kalangan pengusaha trak makanan |
title_full_unstemmed |
Kesedaran dan pengetahuan terhadap halal logistik di kalangan pengusaha trak makanan |
title_sort |
kesedaran dan pengetahuan terhadap halal logistik di kalangan pengusaha trak makanan |
publishDate |
2017 |
url |
http://repo.uum.edu.my/22670/1/STML%E2%80%93Go%20Green%20%202016%20813%20821.pdf http://repo.uum.edu.my/22670/ http://stmlportal.net/stmlgogreen2016/pdf/p813.pdf |
_version_ |
1644283584144474112 |
score |
13.149126 |