Aspek kualiti, keselamatan dan kesihatan di kalangan PKS makanan: satu sorotan kajian

Pengembangan perniagaan terutama dalam mendapat pasaran memerlukan komitmen yang sepenuhnya daripada para pengusaha tanpa mengambil kira saiz syarikat termasuklah perusahaan yang tergolong dalam Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS). Selain faktor kualiti dan kos sebagai salah satu jaminan kejayaan d...

全面介绍

Saved in:
书目详细资料
Main Authors: Abdul Talib, Hayati @ Habibah, Mohd. Ali, Khairul Anuar
格式: Article
语言:English
出版: Penerbit UTM Press 2008
主题:
在线阅读:http://eprints.utm.my/id/eprint/9413/1/UTMjurnal%5BE%5DDISEMBER49_%5B05%5D.pdf
http://eprints.utm.my/id/eprint/9413/
http://www.penerbit.utm.my/onlinejournal/49/E/JT49EDIS05.pdf
标签: 添加标签
没有标签, 成为第一个标记此记录!
id my.utm.9413
record_format eprints
spelling my.utm.94132017-11-01T04:17:21Z http://eprints.utm.my/id/eprint/9413/ Aspek kualiti, keselamatan dan kesihatan di kalangan PKS makanan: satu sorotan kajian Abdul Talib, Hayati @ Habibah Mohd. Ali, Khairul Anuar HD28 Management. Industrial Management Pengembangan perniagaan terutama dalam mendapat pasaran memerlukan komitmen yang sepenuhnya daripada para pengusaha tanpa mengambil kira saiz syarikat termasuklah perusahaan yang tergolong dalam Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS). Selain faktor kualiti dan kos sebagai salah satu jaminan kejayaan di pasaran, aspek keselamatan dan kesihatan juga perlu diambil kira bagi menghadapi persaingan dalam pasaran global terutamanya dalam produk makanan. Artikel ini merupakan satu sorotan kajian yang menyentuh aspek amalan keselamatan dan kebersihan dalam kalangan PKS pemprosesan makanan di Malaysia. Aspek pengaruh demografi pengeluar makanan terhadap kualiti dan keselamatan produk makanan serta standard pemprosesan makanan yang digunakan oleh PKS pemprosesan makanan turut dibincangkan dalam artikel ini. Di samping itu, aspek kebersihan makanan dan keselamatan makanan yang memenuhi keperluan populasi majoriti rakyat Malaysia yang beragama Islam, standard Halal (MS1500:2004), turut dibincangkan, selain standard-standard antarabangsa yang diamalkan dalam industri pemprosesan makanan. Penerbit UTM Press 2008-12 Article PeerReviewed application/pdf en http://eprints.utm.my/id/eprint/9413/1/UTMjurnal%5BE%5DDISEMBER49_%5B05%5D.pdf Abdul Talib, Hayati @ Habibah and Mohd. Ali, Khairul Anuar (2008) Aspek kualiti, keselamatan dan kesihatan di kalangan PKS makanan: satu sorotan kajian. Jurnal Teknologi E (49E). pp. 65-79. ISSN 0127-9696 http://www.penerbit.utm.my/onlinejournal/49/E/JT49EDIS05.pdf
institution Universiti Teknologi Malaysia
building UTM Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Teknologi Malaysia
content_source UTM Institutional Repository
url_provider http://eprints.utm.my/
language English
topic HD28 Management. Industrial Management
spellingShingle HD28 Management. Industrial Management
Abdul Talib, Hayati @ Habibah
Mohd. Ali, Khairul Anuar
Aspek kualiti, keselamatan dan kesihatan di kalangan PKS makanan: satu sorotan kajian
description Pengembangan perniagaan terutama dalam mendapat pasaran memerlukan komitmen yang sepenuhnya daripada para pengusaha tanpa mengambil kira saiz syarikat termasuklah perusahaan yang tergolong dalam Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS). Selain faktor kualiti dan kos sebagai salah satu jaminan kejayaan di pasaran, aspek keselamatan dan kesihatan juga perlu diambil kira bagi menghadapi persaingan dalam pasaran global terutamanya dalam produk makanan. Artikel ini merupakan satu sorotan kajian yang menyentuh aspek amalan keselamatan dan kebersihan dalam kalangan PKS pemprosesan makanan di Malaysia. Aspek pengaruh demografi pengeluar makanan terhadap kualiti dan keselamatan produk makanan serta standard pemprosesan makanan yang digunakan oleh PKS pemprosesan makanan turut dibincangkan dalam artikel ini. Di samping itu, aspek kebersihan makanan dan keselamatan makanan yang memenuhi keperluan populasi majoriti rakyat Malaysia yang beragama Islam, standard Halal (MS1500:2004), turut dibincangkan, selain standard-standard antarabangsa yang diamalkan dalam industri pemprosesan makanan.
format Article
author Abdul Talib, Hayati @ Habibah
Mohd. Ali, Khairul Anuar
author_facet Abdul Talib, Hayati @ Habibah
Mohd. Ali, Khairul Anuar
author_sort Abdul Talib, Hayati @ Habibah
title Aspek kualiti, keselamatan dan kesihatan di kalangan PKS makanan: satu sorotan kajian
title_short Aspek kualiti, keselamatan dan kesihatan di kalangan PKS makanan: satu sorotan kajian
title_full Aspek kualiti, keselamatan dan kesihatan di kalangan PKS makanan: satu sorotan kajian
title_fullStr Aspek kualiti, keselamatan dan kesihatan di kalangan PKS makanan: satu sorotan kajian
title_full_unstemmed Aspek kualiti, keselamatan dan kesihatan di kalangan PKS makanan: satu sorotan kajian
title_sort aspek kualiti, keselamatan dan kesihatan di kalangan pks makanan: satu sorotan kajian
publisher Penerbit UTM Press
publishDate 2008
url http://eprints.utm.my/id/eprint/9413/1/UTMjurnal%5BE%5DDISEMBER49_%5B05%5D.pdf
http://eprints.utm.my/id/eprint/9413/
http://www.penerbit.utm.my/onlinejournal/49/E/JT49EDIS05.pdf
_version_ 1643645149525311488
score 13.149126