Aspek kualiti, keselamatan dan kesihatan di kalangan PKS makanan: satu sorotan kajian
Pengembangan perniagaan terutama dalam mendapat pasaran memerlukan komitmen yang sepenuhnya daripada para pengusaha tanpa mengambil kira saiz syarikat termasuklah perusahaan yang tergolong dalam Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS). Selain faktor kualiti dan kos sebagai salah satu jaminan kejayaan d...
Saved in:
Main Authors: | , |
---|---|
格式: | Article |
语言: | English |
出版: |
Penerbit UTM Press
2008
|
主题: | |
在线阅读: | http://eprints.utm.my/id/eprint/9413/1/UTMjurnal%5BE%5DDISEMBER49_%5B05%5D.pdf http://eprints.utm.my/id/eprint/9413/ http://www.penerbit.utm.my/onlinejournal/49/E/JT49EDIS05.pdf |
标签: |
添加标签
没有标签, 成为第一个标记此记录!
|
id |
my.utm.9413 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my.utm.94132017-11-01T04:17:21Z http://eprints.utm.my/id/eprint/9413/ Aspek kualiti, keselamatan dan kesihatan di kalangan PKS makanan: satu sorotan kajian Abdul Talib, Hayati @ Habibah Mohd. Ali, Khairul Anuar HD28 Management. Industrial Management Pengembangan perniagaan terutama dalam mendapat pasaran memerlukan komitmen yang sepenuhnya daripada para pengusaha tanpa mengambil kira saiz syarikat termasuklah perusahaan yang tergolong dalam Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS). Selain faktor kualiti dan kos sebagai salah satu jaminan kejayaan di pasaran, aspek keselamatan dan kesihatan juga perlu diambil kira bagi menghadapi persaingan dalam pasaran global terutamanya dalam produk makanan. Artikel ini merupakan satu sorotan kajian yang menyentuh aspek amalan keselamatan dan kebersihan dalam kalangan PKS pemprosesan makanan di Malaysia. Aspek pengaruh demografi pengeluar makanan terhadap kualiti dan keselamatan produk makanan serta standard pemprosesan makanan yang digunakan oleh PKS pemprosesan makanan turut dibincangkan dalam artikel ini. Di samping itu, aspek kebersihan makanan dan keselamatan makanan yang memenuhi keperluan populasi majoriti rakyat Malaysia yang beragama Islam, standard Halal (MS1500:2004), turut dibincangkan, selain standard-standard antarabangsa yang diamalkan dalam industri pemprosesan makanan. Penerbit UTM Press 2008-12 Article PeerReviewed application/pdf en http://eprints.utm.my/id/eprint/9413/1/UTMjurnal%5BE%5DDISEMBER49_%5B05%5D.pdf Abdul Talib, Hayati @ Habibah and Mohd. Ali, Khairul Anuar (2008) Aspek kualiti, keselamatan dan kesihatan di kalangan PKS makanan: satu sorotan kajian. Jurnal Teknologi E (49E). pp. 65-79. ISSN 0127-9696 http://www.penerbit.utm.my/onlinejournal/49/E/JT49EDIS05.pdf |
institution |
Universiti Teknologi Malaysia |
building |
UTM Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Teknologi Malaysia |
content_source |
UTM Institutional Repository |
url_provider |
http://eprints.utm.my/ |
language |
English |
topic |
HD28 Management. Industrial Management |
spellingShingle |
HD28 Management. Industrial Management Abdul Talib, Hayati @ Habibah Mohd. Ali, Khairul Anuar Aspek kualiti, keselamatan dan kesihatan di kalangan PKS makanan: satu sorotan kajian |
description |
Pengembangan perniagaan terutama dalam mendapat pasaran memerlukan komitmen yang sepenuhnya daripada para pengusaha tanpa mengambil kira saiz syarikat termasuklah perusahaan yang tergolong dalam Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS). Selain faktor kualiti dan kos sebagai salah satu jaminan kejayaan di pasaran, aspek keselamatan dan kesihatan juga perlu diambil kira bagi menghadapi persaingan dalam pasaran global terutamanya dalam produk makanan. Artikel ini merupakan satu sorotan kajian yang menyentuh aspek amalan keselamatan dan kebersihan dalam kalangan PKS pemprosesan makanan di Malaysia. Aspek pengaruh demografi pengeluar makanan terhadap kualiti dan keselamatan produk makanan serta standard pemprosesan makanan yang digunakan oleh PKS pemprosesan makanan turut dibincangkan dalam artikel ini. Di samping itu, aspek kebersihan makanan dan keselamatan makanan yang memenuhi keperluan populasi majoriti rakyat Malaysia yang beragama Islam, standard Halal (MS1500:2004), turut dibincangkan, selain standard-standard antarabangsa yang diamalkan dalam industri pemprosesan makanan. |
format |
Article |
author |
Abdul Talib, Hayati @ Habibah Mohd. Ali, Khairul Anuar |
author_facet |
Abdul Talib, Hayati @ Habibah Mohd. Ali, Khairul Anuar |
author_sort |
Abdul Talib, Hayati @ Habibah |
title |
Aspek kualiti, keselamatan dan kesihatan di kalangan PKS makanan: satu sorotan kajian |
title_short |
Aspek kualiti, keselamatan dan kesihatan di kalangan PKS makanan: satu sorotan kajian |
title_full |
Aspek kualiti, keselamatan dan kesihatan di kalangan PKS makanan: satu sorotan kajian |
title_fullStr |
Aspek kualiti, keselamatan dan kesihatan di kalangan PKS makanan: satu sorotan kajian |
title_full_unstemmed |
Aspek kualiti, keselamatan dan kesihatan di kalangan PKS makanan: satu sorotan kajian |
title_sort |
aspek kualiti, keselamatan dan kesihatan di kalangan pks makanan: satu sorotan kajian |
publisher |
Penerbit UTM Press |
publishDate |
2008 |
url |
http://eprints.utm.my/id/eprint/9413/1/UTMjurnal%5BE%5DDISEMBER49_%5B05%5D.pdf http://eprints.utm.my/id/eprint/9413/ http://www.penerbit.utm.my/onlinejournal/49/E/JT49EDIS05.pdf |
_version_ |
1643645149525311488 |
score |
13.149126 |