Pembinaan Panduan Pengajaran Menggunakan Pendekatan Penyelesaian Masalah Bagi Mata Pelajaran Operasi Perkhidmatan Makanan

Panduan pengajaran merupakan salah satu bahan pengajaran yang dapat membantu pensyarah mengajar sesuatu mata pelajaran dengan lebih berkesan. Tujuan kajian ini adalah untuk membina dan menilai tiga Panduan Pengajaran yang menggunakan pendekatan penyelesaian masalah iaitu Aplikasi pendekatan Penyeles...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Ismail , Sarimah, Yusop, Nor Hayati
Format: Article
Language:English
Published: 2010
Subjects:
Online Access:http://eprints.utm.my/id/eprint/11513/1/Pembinaan_Panduan_Pengajaran_Menggunakan_Pendekatan_Penyelesaian_Masalah_Bagi_Mata_Pelajaran_Operasi_Perkhidmatan_Makanan.pdf
http://eprints.utm.my/id/eprint/11513/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my.utm.11513
record_format eprints
spelling my.utm.115132010-12-17T04:47:23Z http://eprints.utm.my/id/eprint/11513/ Pembinaan Panduan Pengajaran Menggunakan Pendekatan Penyelesaian Masalah Bagi Mata Pelajaran Operasi Perkhidmatan Makanan Ismail , Sarimah Yusop, Nor Hayati L Education (General) Panduan pengajaran merupakan salah satu bahan pengajaran yang dapat membantu pensyarah mengajar sesuatu mata pelajaran dengan lebih berkesan. Tujuan kajian ini adalah untuk membina dan menilai tiga Panduan Pengajaran yang menggunakan pendekatan penyelesaian masalah iaitu Aplikasi pendekatan Penyelesaian Masalah dalam pengajaran Hidangan India, Aplikasi pendekatan Penyelesaian Masalah dalam pengajaran Hidangan Bufet dan Aplikasi pendekatan Penyelesaian Masalah dalam pengajaran Hidangan Cina. Penilaian Panduan Pengajaran digunakan untuk membuat penilaian terhadap ketiga-tiga panduan pengajaran ini. Panduan Pengajaran ini dinilai oleh lima belas orang pensyarah dari lima buah institut pengajian tinggi. Elemen-elemen yang dinilai adalah kesesuaian ayat, struktur ayat dan bahasa, format, isi kandungan ilustrasi dan aplikasi pendekatan penyelesaian masalah yang digunakan dalam Panduan Pengajaran tersebut. Instrument kajian yang digunakan ialah borang soal selidik yang mengandungi dua bahagian iaitu bahagian A yang melibatkan latarbelakang responden bahagian B melibatkan aspek persoalan kajian dan bahagian C pula cadangan dan ulasan responden. Data yang diperolehi dianalisis dengan menggunakan perisisan Statistical Package for Social Science (SPSS), Version 11.5 . Data dianalisis menggunakan statistik kekerapan, min, peratusan dan ujian-t. Dapatan kajian menunjukkan kesesuaian panduan pengajaran adalah tinggi. Ujian t mendapati tidak terdapat perbezaan yang signifikan antara pengalaman mengajar dangan panduan pengajaran hidangan bufet dan panduan pengajaran hidangan India dan Cina mempunyai perbezaan yang signifikan terhadap pengalaman mengajar terhadap aplikasi model penyelesaian masalah dan format. Adalah diharapkan Panduan Pengajaran Kendiri yang dihasilkan ini dapat digunakan oleh pensyarah mahupun guru dalam proses amali Operasi Perkhidmatan Makanan. 2010-12-17 Article PeerReviewed application/pdf en http://eprints.utm.my/id/eprint/11513/1/Pembinaan_Panduan_Pengajaran_Menggunakan_Pendekatan_Penyelesaian_Masalah_Bagi_Mata_Pelajaran_Operasi_Perkhidmatan_Makanan.pdf Ismail , Sarimah and Yusop, Nor Hayati (2010) Pembinaan Panduan Pengajaran Menggunakan Pendekatan Penyelesaian Masalah Bagi Mata Pelajaran Operasi Perkhidmatan Makanan. Pembinaan Panduan Pengajaran Menggunakan Pendekatan Penyelesaian Masalah Bagi Mata Pelajaran Operasi Perkhidmatan Makanan . pp. 1-9. (Unpublished)
institution Universiti Teknologi Malaysia
building UTM Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Teknologi Malaysia
content_source UTM Institutional Repository
url_provider http://eprints.utm.my/
language English
topic L Education (General)
spellingShingle L Education (General)
Ismail , Sarimah
Yusop, Nor Hayati
Pembinaan Panduan Pengajaran Menggunakan Pendekatan Penyelesaian Masalah Bagi Mata Pelajaran Operasi Perkhidmatan Makanan
description Panduan pengajaran merupakan salah satu bahan pengajaran yang dapat membantu pensyarah mengajar sesuatu mata pelajaran dengan lebih berkesan. Tujuan kajian ini adalah untuk membina dan menilai tiga Panduan Pengajaran yang menggunakan pendekatan penyelesaian masalah iaitu Aplikasi pendekatan Penyelesaian Masalah dalam pengajaran Hidangan India, Aplikasi pendekatan Penyelesaian Masalah dalam pengajaran Hidangan Bufet dan Aplikasi pendekatan Penyelesaian Masalah dalam pengajaran Hidangan Cina. Penilaian Panduan Pengajaran digunakan untuk membuat penilaian terhadap ketiga-tiga panduan pengajaran ini. Panduan Pengajaran ini dinilai oleh lima belas orang pensyarah dari lima buah institut pengajian tinggi. Elemen-elemen yang dinilai adalah kesesuaian ayat, struktur ayat dan bahasa, format, isi kandungan ilustrasi dan aplikasi pendekatan penyelesaian masalah yang digunakan dalam Panduan Pengajaran tersebut. Instrument kajian yang digunakan ialah borang soal selidik yang mengandungi dua bahagian iaitu bahagian A yang melibatkan latarbelakang responden bahagian B melibatkan aspek persoalan kajian dan bahagian C pula cadangan dan ulasan responden. Data yang diperolehi dianalisis dengan menggunakan perisisan Statistical Package for Social Science (SPSS), Version 11.5 . Data dianalisis menggunakan statistik kekerapan, min, peratusan dan ujian-t. Dapatan kajian menunjukkan kesesuaian panduan pengajaran adalah tinggi. Ujian t mendapati tidak terdapat perbezaan yang signifikan antara pengalaman mengajar dangan panduan pengajaran hidangan bufet dan panduan pengajaran hidangan India dan Cina mempunyai perbezaan yang signifikan terhadap pengalaman mengajar terhadap aplikasi model penyelesaian masalah dan format. Adalah diharapkan Panduan Pengajaran Kendiri yang dihasilkan ini dapat digunakan oleh pensyarah mahupun guru dalam proses amali Operasi Perkhidmatan Makanan.
format Article
author Ismail , Sarimah
Yusop, Nor Hayati
author_facet Ismail , Sarimah
Yusop, Nor Hayati
author_sort Ismail , Sarimah
title Pembinaan Panduan Pengajaran Menggunakan Pendekatan Penyelesaian Masalah Bagi Mata Pelajaran Operasi Perkhidmatan Makanan
title_short Pembinaan Panduan Pengajaran Menggunakan Pendekatan Penyelesaian Masalah Bagi Mata Pelajaran Operasi Perkhidmatan Makanan
title_full Pembinaan Panduan Pengajaran Menggunakan Pendekatan Penyelesaian Masalah Bagi Mata Pelajaran Operasi Perkhidmatan Makanan
title_fullStr Pembinaan Panduan Pengajaran Menggunakan Pendekatan Penyelesaian Masalah Bagi Mata Pelajaran Operasi Perkhidmatan Makanan
title_full_unstemmed Pembinaan Panduan Pengajaran Menggunakan Pendekatan Penyelesaian Masalah Bagi Mata Pelajaran Operasi Perkhidmatan Makanan
title_sort pembinaan panduan pengajaran menggunakan pendekatan penyelesaian masalah bagi mata pelajaran operasi perkhidmatan makanan
publishDate 2010
url http://eprints.utm.my/id/eprint/11513/1/Pembinaan_Panduan_Pengajaran_Menggunakan_Pendekatan_Penyelesaian_Masalah_Bagi_Mata_Pelajaran_Operasi_Perkhidmatan_Makanan.pdf
http://eprints.utm.my/id/eprint/11513/
_version_ 1643645702717308928
score 13.160551