Pembinaan Dan Penilaian Kesesuaian Modul Pengajaran Kendiri Kursus Penyediaan Makanan Bagi Tajuk Diet Dan Diabetes, Diet Dan Hipertensi

Bahan pengajaran dan pembelajaran memenuhi keperluan kurikulum dan menekankan kepada penglibatan pelajar bagi memastikan pembangunan sumber manusia dalam bidang tertentu tidak terjejas. Oleh itu untuk memastikan pelajar dapat menguasai pengetahuan dengan lebih mudah, maka penyelidik telah membuat pe...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Ismail, Sarimah, Kamis, Zuraila
Format: Article
Language:English
Published: 2010
Subjects:
Online Access:http://eprints.utm.my/id/eprint/10602/1/PEMBINAAN_DAN_PENILAIAN_KESESUAIAN_MODUL_PENGAJARAN_KENDIRI_KURSUS_PENYEDIAAN_MAKANAN_BAGI_TAJUK_DIET_DAN_DIABETES.pdf
http://eprints.utm.my/id/eprint/10602/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my.utm.10602
record_format eprints
spelling my.utm.106022017-09-11T02:02:28Z http://eprints.utm.my/id/eprint/10602/ Pembinaan Dan Penilaian Kesesuaian Modul Pengajaran Kendiri Kursus Penyediaan Makanan Bagi Tajuk Diet Dan Diabetes, Diet Dan Hipertensi Ismail, Sarimah Kamis, Zuraila L Education (General) Bahan pengajaran dan pembelajaran memenuhi keperluan kurikulum dan menekankan kepada penglibatan pelajar bagi memastikan pembangunan sumber manusia dalam bidang tertentu tidak terjejas. Oleh itu untuk memastikan pelajar dapat menguasai pengetahuan dengan lebih mudah, maka penyelidik telah membuat penilaian formatif ke atas Modul Pengajaran Kendiri Diet dan Diabetes dan Modul Pengajaran Kendiri Diet dan Hipertensi bagi kursus Penyediaan Makanan untuk menunjukkan ia sesuai digunakan sebagai bahan pengajaran dan pembelajaran. MPK ini di bina dengan menggunakan Model Teras – Cabang (Shaharom, 1994). Penilaian status kesesuaian MPK melalui tiga peringkat iaitu kajian rintis oleh seorang pensyarah yang mengajar kursus Penyediaan Makanan, Penilaian Formatif Satu Dengan Satu (PFSS) oleh seorang pensyarah yang mengajar kursus Penyediaaan Makanan dan Penilaian Formatif Kelompok Kecil (PFKK) yang dinilai oleh tiga pensyarah yang mengajar kursus Penyediaan Makanan dengan lima pembolehubah mengikut teks, gambar rajah, objektif pembelajaran, soalan dan aktiviti pembelajaran. Alat kajian yang digunakan bagi PFSS dan PFKK terdiri daripada satu set protokol temubual berstruktur dan soalan soal selidik. Data yang diperolehi dianalisis dengan menggunakan analisis deskriptif. Daripada dapatan kajian menunjukkan kedua-dua MPK Diet dan Diabetes dan Diet dan Hipertensi sesuai digunakan sebagai bahan P&P. 2010 Article PeerReviewed application/pdf en http://eprints.utm.my/id/eprint/10602/1/PEMBINAAN_DAN_PENILAIAN_KESESUAIAN_MODUL_PENGAJARAN_KENDIRI_KURSUS_PENYEDIAAN_MAKANAN_BAGI_TAJUK_DIET_DAN_DIABETES.pdf Ismail, Sarimah and Kamis, Zuraila (2010) Pembinaan Dan Penilaian Kesesuaian Modul Pengajaran Kendiri Kursus Penyediaan Makanan Bagi Tajuk Diet Dan Diabetes, Diet Dan Hipertensi. Pembinaan Dan Penilaian Kesesuaian Modul Pengajaran Kendiri Kursus Penyediaan Makanan Bagi Tajuk Diet Dan Diabetes, Diet Dan Hipertensi . pp. 1-7. (Unpublished)
institution Universiti Teknologi Malaysia
building UTM Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Teknologi Malaysia
content_source UTM Institutional Repository
url_provider http://eprints.utm.my/
language English
topic L Education (General)
spellingShingle L Education (General)
Ismail, Sarimah
Kamis, Zuraila
Pembinaan Dan Penilaian Kesesuaian Modul Pengajaran Kendiri Kursus Penyediaan Makanan Bagi Tajuk Diet Dan Diabetes, Diet Dan Hipertensi
description Bahan pengajaran dan pembelajaran memenuhi keperluan kurikulum dan menekankan kepada penglibatan pelajar bagi memastikan pembangunan sumber manusia dalam bidang tertentu tidak terjejas. Oleh itu untuk memastikan pelajar dapat menguasai pengetahuan dengan lebih mudah, maka penyelidik telah membuat penilaian formatif ke atas Modul Pengajaran Kendiri Diet dan Diabetes dan Modul Pengajaran Kendiri Diet dan Hipertensi bagi kursus Penyediaan Makanan untuk menunjukkan ia sesuai digunakan sebagai bahan pengajaran dan pembelajaran. MPK ini di bina dengan menggunakan Model Teras – Cabang (Shaharom, 1994). Penilaian status kesesuaian MPK melalui tiga peringkat iaitu kajian rintis oleh seorang pensyarah yang mengajar kursus Penyediaan Makanan, Penilaian Formatif Satu Dengan Satu (PFSS) oleh seorang pensyarah yang mengajar kursus Penyediaaan Makanan dan Penilaian Formatif Kelompok Kecil (PFKK) yang dinilai oleh tiga pensyarah yang mengajar kursus Penyediaan Makanan dengan lima pembolehubah mengikut teks, gambar rajah, objektif pembelajaran, soalan dan aktiviti pembelajaran. Alat kajian yang digunakan bagi PFSS dan PFKK terdiri daripada satu set protokol temubual berstruktur dan soalan soal selidik. Data yang diperolehi dianalisis dengan menggunakan analisis deskriptif. Daripada dapatan kajian menunjukkan kedua-dua MPK Diet dan Diabetes dan Diet dan Hipertensi sesuai digunakan sebagai bahan P&P.
format Article
author Ismail, Sarimah
Kamis, Zuraila
author_facet Ismail, Sarimah
Kamis, Zuraila
author_sort Ismail, Sarimah
title Pembinaan Dan Penilaian Kesesuaian Modul Pengajaran Kendiri Kursus Penyediaan Makanan Bagi Tajuk Diet Dan Diabetes, Diet Dan Hipertensi
title_short Pembinaan Dan Penilaian Kesesuaian Modul Pengajaran Kendiri Kursus Penyediaan Makanan Bagi Tajuk Diet Dan Diabetes, Diet Dan Hipertensi
title_full Pembinaan Dan Penilaian Kesesuaian Modul Pengajaran Kendiri Kursus Penyediaan Makanan Bagi Tajuk Diet Dan Diabetes, Diet Dan Hipertensi
title_fullStr Pembinaan Dan Penilaian Kesesuaian Modul Pengajaran Kendiri Kursus Penyediaan Makanan Bagi Tajuk Diet Dan Diabetes, Diet Dan Hipertensi
title_full_unstemmed Pembinaan Dan Penilaian Kesesuaian Modul Pengajaran Kendiri Kursus Penyediaan Makanan Bagi Tajuk Diet Dan Diabetes, Diet Dan Hipertensi
title_sort pembinaan dan penilaian kesesuaian modul pengajaran kendiri kursus penyediaan makanan bagi tajuk diet dan diabetes, diet dan hipertensi
publishDate 2010
url http://eprints.utm.my/id/eprint/10602/1/PEMBINAAN_DAN_PENILAIAN_KESESUAIAN_MODUL_PENGAJARAN_KENDIRI_KURSUS_PENYEDIAAN_MAKANAN_BAGI_TAJUK_DIET_DAN_DIABETES.pdf
http://eprints.utm.my/id/eprint/10602/
_version_ 1643645447355498496
score 13.18916