Mengenalpasti permasalahan pelajar kursus katering dalam mata pelajaran teknologi katering di sekolah menengah teknik

Kajian ini dijalankan untuk mengenalpasti pemasalahan, latar belakang akademik (sains), motivasi dan sikap pelajar dalam memahami bab Pemakanan. Sampel kajian ini adalah seramai 30 orang pelajar tingkatan 5 di Sekolah menengah Teknik Muar, Johor Darul Takzim. Instrumen kajian yang digunakan ia...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Ab. Rahim, Dayang Suhaila
Format: Thesis
Language:English
English
English
Published: 2003
Subjects:
Online Access:http://eprints.uthm.edu.my/7642/1/24p%20DAYANG%20SUHAILA%20AB.%20RAHIM.pdf
http://eprints.uthm.edu.my/7642/2/DAYANG%20SUHAILA%20AB.%20RAHIM%20COPYRIGHT%20DECLARATION.pdf
http://eprints.uthm.edu.my/7642/3/DAYANG%20SUHAILA%20AB.%20RAHIM%20WATERMARK.pdf
http://eprints.uthm.edu.my/7642/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:Kajian ini dijalankan untuk mengenalpasti pemasalahan, latar belakang akademik (sains), motivasi dan sikap pelajar dalam memahami bab Pemakanan. Sampel kajian ini adalah seramai 30 orang pelajar tingkatan 5 di Sekolah menengah Teknik Muar, Johor Darul Takzim. Instrumen kajian yang digunakan ialah borang soal selidik. Nilai Alpha�cronbach bagi kajian rintis ialah 0.8170. Pengkaji menggunakan SPSS versi 10.00 untuk menganalisis data. Hasil dapatan kajian menunjukkan permasalahan pelajar dalam memahami bab Pemakanan seperti kurang bahan rujukan, sikap pelajar dan penggunaan istilah sains yang sukar untuk difahami. Latar belakang akademik pelajar adalah sederhana iaitu majoriti mendapat C bagi mata pelajaran sains. Gaya pembelajaran dari aspek rangsangan, emosi, sosiologi dan psikologi adalah tinggi dan ini menunjukkan tiada masalah yang serius berhubung dengan aspek-aspek tersebut Namun begitu dari aspek fisiologi adalah sederhana. Motivasi pelajar juga adalah tinggi. Namun begitu, sikap pelajar dalam memahami bab Pemakanan adalah negatif. Hasil daripada dapatan kajian, pengkaji telah menghasilkan satu modul cadangan iaitu Modul Pembelajaran Kendiri Bab Pemakanan.