Alat pencungkil ubi kayu

Ubi kayu merupakan makanan tradisi masyarakat Asia Tengara terutamanya di negara Malaysia. Ubi kayu merupakan tanaman yang mudah untuk ditanam dan mengambil masa 9 hingga 12 bulan untuk dituai [1]. Di Malaysia, tanaman ubi kayu secara komersial banyak ditanam di negeri Selangor dan Johor. Berbanding...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Kassim, Noraniah, Janon, Mohd Najib, Mohamad, Mahmod Abd Hakim, Basharie, Siti Mariam, Kadis, Ghazali
Other Authors: Tuan Ibrahim, Tuan Mohd Hafeez
Format: Book Section
Language:English
Published: Penerbit UTHM 2020
Subjects:
Online Access:http://eprints.uthm.edu.my/2508/1/Bab03.pdf
http://eprints.uthm.edu.my/2508/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:Ubi kayu merupakan makanan tradisi masyarakat Asia Tengara terutamanya di negara Malaysia. Ubi kayu merupakan tanaman yang mudah untuk ditanam dan mengambil masa 9 hingga 12 bulan untuk dituai [1]. Di Malaysia, tanaman ubi kayu secara komersial banyak ditanam di negeri Selangor dan Johor. Berbanding dengan negara Asia lain, hasil pengeluaran ubi kayu di malaysia masih rendah. Bagi memenuhi permintaan pasaran, penanaman ubi kayu semakin meningkat dewasa ini dan telah disenaraikan dalam pasaran komoditi global. Terdapat banyak produk industri yang dihasilkan daripada sumber ubi kayu. Selain produk makanan dan minuman, ibu kayu boleh menghasilkan pelbagai produk seperti kertas, kanji, plastik, tekstile, makanan haiwan, ethanol dan sebagainya.