Analisis Terhadap Pengeluaran Buah Tandan Segar, Pengeluaran Dan Kadar Perahan Minyak Sawit Di Malaysia

Kelapa sawit merupakan tanaman yang utama dalam komoditi pertanian di Malaysia. Minyak sawit merupakan minyak sayuran yang paling penting dalam industri kelapa sawit iaitu menyumbang sebanyak 75 peratus daripada eksport pertanian negara. Penulisan tesis ini bertujuan menganalisis pengeluaran buah ta...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Krishnan, Muruga
Format: Thesis
Language:English
Published: 2019
Subjects:
Online Access:http://eprints.usm.my/48120/1/FULL%20THESIS%20by%20MURUGA%20V1.1.pdf%20cut.pdf
http://eprints.usm.my/48120/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my.usm.eprints.48120
record_format eprints
spelling my.usm.eprints.48120 http://eprints.usm.my/48120/ Analisis Terhadap Pengeluaran Buah Tandan Segar, Pengeluaran Dan Kadar Perahan Minyak Sawit Di Malaysia Krishnan, Muruga H1-99 Social sciences (General) Kelapa sawit merupakan tanaman yang utama dalam komoditi pertanian di Malaysia. Minyak sawit merupakan minyak sayuran yang paling penting dalam industri kelapa sawit iaitu menyumbang sebanyak 75 peratus daripada eksport pertanian negara. Penulisan tesis ini bertujuan menganalisis pengeluaran buah tandan segar (BTS), pengeluaran minyak sawit mentah (CPO) dan kadar perahan minyak (OER) di Malaysia. Terdapat tiga isu dalam kajian ini iaitu pertama adalah pengeluaran BTS lebih daripada pengeluaran CPO. Kedua, adalah pengeluaran CPO lebih rendah daripada pengeluaran BTS di Malaysia. Ketiga, adalah kadar OER di Semenanjung Malaysia lebih rendah daripada negeri Sabah dan Sarawak. Oleh itu, wujud jurang yang semakin besar antara pengeluaran BTS dan pengeluaran CPO dan pola peningkatan pengeluaran CPO adalah perlahan maka isu kadar perahan minyak (OER) adalah penting dianalisis dalam kajian ini. Dalam kajian ini, pengkaji telah menggunakan dua kaedah iaitu kaedah kuantitatif untuk menganalisis objektif kajian pertaama dan objektif kajian kedua dengan menggunakan kaedah Autoregressive Distributed Lag (ARDL), manakala objektif kajian ketiga, reka bentuk kajian bagi data kualitatif adalah berbentuk deskriptif iaitu menemu bual 71 buah kilang CPO di Semenanjung Malaysia. Objektif pertama dan kedua kajian ini adalah untuk mengkaji faktor-faktor yang mempengaruhi pengeluaran BTS dan pengeluaran CPO. 2019-06 Thesis NonPeerReviewed application/pdf en http://eprints.usm.my/48120/1/FULL%20THESIS%20by%20MURUGA%20V1.1.pdf%20cut.pdf Krishnan, Muruga (2019) Analisis Terhadap Pengeluaran Buah Tandan Segar, Pengeluaran Dan Kadar Perahan Minyak Sawit Di Malaysia. PhD thesis, Universiti Sains Malaysia.
institution Universiti Sains Malaysia
building Hamzah Sendut Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Sains Malaysia
content_source USM Institutional Repository
url_provider http://eprints.usm.my/
language English
topic H1-99 Social sciences (General)
spellingShingle H1-99 Social sciences (General)
Krishnan, Muruga
Analisis Terhadap Pengeluaran Buah Tandan Segar, Pengeluaran Dan Kadar Perahan Minyak Sawit Di Malaysia
description Kelapa sawit merupakan tanaman yang utama dalam komoditi pertanian di Malaysia. Minyak sawit merupakan minyak sayuran yang paling penting dalam industri kelapa sawit iaitu menyumbang sebanyak 75 peratus daripada eksport pertanian negara. Penulisan tesis ini bertujuan menganalisis pengeluaran buah tandan segar (BTS), pengeluaran minyak sawit mentah (CPO) dan kadar perahan minyak (OER) di Malaysia. Terdapat tiga isu dalam kajian ini iaitu pertama adalah pengeluaran BTS lebih daripada pengeluaran CPO. Kedua, adalah pengeluaran CPO lebih rendah daripada pengeluaran BTS di Malaysia. Ketiga, adalah kadar OER di Semenanjung Malaysia lebih rendah daripada negeri Sabah dan Sarawak. Oleh itu, wujud jurang yang semakin besar antara pengeluaran BTS dan pengeluaran CPO dan pola peningkatan pengeluaran CPO adalah perlahan maka isu kadar perahan minyak (OER) adalah penting dianalisis dalam kajian ini. Dalam kajian ini, pengkaji telah menggunakan dua kaedah iaitu kaedah kuantitatif untuk menganalisis objektif kajian pertaama dan objektif kajian kedua dengan menggunakan kaedah Autoregressive Distributed Lag (ARDL), manakala objektif kajian ketiga, reka bentuk kajian bagi data kualitatif adalah berbentuk deskriptif iaitu menemu bual 71 buah kilang CPO di Semenanjung Malaysia. Objektif pertama dan kedua kajian ini adalah untuk mengkaji faktor-faktor yang mempengaruhi pengeluaran BTS dan pengeluaran CPO.
format Thesis
author Krishnan, Muruga
author_facet Krishnan, Muruga
author_sort Krishnan, Muruga
title Analisis Terhadap Pengeluaran Buah Tandan Segar, Pengeluaran Dan Kadar Perahan Minyak Sawit Di Malaysia
title_short Analisis Terhadap Pengeluaran Buah Tandan Segar, Pengeluaran Dan Kadar Perahan Minyak Sawit Di Malaysia
title_full Analisis Terhadap Pengeluaran Buah Tandan Segar, Pengeluaran Dan Kadar Perahan Minyak Sawit Di Malaysia
title_fullStr Analisis Terhadap Pengeluaran Buah Tandan Segar, Pengeluaran Dan Kadar Perahan Minyak Sawit Di Malaysia
title_full_unstemmed Analisis Terhadap Pengeluaran Buah Tandan Segar, Pengeluaran Dan Kadar Perahan Minyak Sawit Di Malaysia
title_sort analisis terhadap pengeluaran buah tandan segar, pengeluaran dan kadar perahan minyak sawit di malaysia
publishDate 2019
url http://eprints.usm.my/48120/1/FULL%20THESIS%20by%20MURUGA%20V1.1.pdf%20cut.pdf
http://eprints.usm.my/48120/
_version_ 1690371951995912192
score 13.160551