Sains Permakanan: Makanan Berfungsi

Kebanyakan pakar farmakologi mengakui bahawa permakanan penting unluk kesihatan dan kesejahteraan. Pada tahun 500 sebelum masihi, hubungan antara farmakologi dengan pemakanan adalah rapat sebagaimana yang dinyatakan oleh Hippocrates, 'Biarkan makanan menjadi ubat anda dan biarkan ubat m...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Azmi, Norfarizan Hanoon Noor
Format: Article
Language:English
Published: Dewan Bahasa dan Pustaka 2011
Subjects:
Online Access:http://eprints.usm.my/40827/1/Pages_from_MAKANAN_BERFUNGSI_OKT_2011.pdf
http://eprints.usm.my/40827/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:Kebanyakan pakar farmakologi mengakui bahawa permakanan penting unluk kesihatan dan kesejahteraan. Pada tahun 500 sebelum masihi, hubungan antara farmakologi dengan pemakanan adalah rapat sebagaimana yang dinyatakan oleh Hippocrates, 'Biarkan makanan menjadi ubat anda dan biarkan ubat meniadi makanan anda. Hanya rawatan semulajadi yang memenuhi kritera tersebut.' Orang Yunan kuno membahagikan perubatan kepada tiga kategori, atau diet, farmasi dan perubatan surgeri. Hal ini menunjukkan bahawa adalah makanan sebahagian daripada perubatan yang diamalkan. Dalam sistem perubatan tradisional seperti Ayurveda dan perubatan tradisional Cina, juga tidak ada perbezaan antara makanan dengan ubalan ialtu rnakanan adalah bahagan yang penting untuk mencegah penyakit dan menjaga kesihatan.