Sains Permakanan: Makanan Berfungsi
Kebanyakan pakar farmakologi mengakui bahawa permakanan penting unluk kesihatan dan kesejahteraan. Pada tahun 500 sebelum masihi, hubungan antara farmakologi dengan pemakanan adalah rapat sebagaimana yang dinyatakan oleh Hippocrates, 'Biarkan makanan menjadi ubat anda dan biarkan ubat m...
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Dewan Bahasa dan Pustaka
2011
|
Subjects: | |
Online Access: | http://eprints.usm.my/40827/1/Pages_from_MAKANAN_BERFUNGSI_OKT_2011.pdf http://eprints.usm.my/40827/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Summary: | Kebanyakan pakar farmakologi
mengakui bahawa permakanan
penting unluk kesihatan dan
kesejahteraan. Pada tahun 500 sebelum
masihi, hubungan antara farmakologi dengan
pemakanan adalah rapat sebagaimana yang
dinyatakan oleh Hippocrates, 'Biarkan
makanan menjadi ubat anda dan biarkan
ubat meniadi makanan anda. Hanya
rawatan semulajadi yang memenuhi
kritera tersebut.'
Orang Yunan kuno membahagikan
perubatan kepada tiga kategori, atau diet,
farmasi dan perubatan surgeri. Hal ini
menunjukkan bahawa adalah makanan
sebahagian daripada perubatan yang
diamalkan. Dalam sistem perubatan
tradisional seperti Ayurveda dan perubatan
tradisional Cina, juga tidak ada perbezaan
antara makanan dengan ubalan ialtu
rnakanan adalah bahagan yang penting
untuk mencegah penyakit dan menjaga
kesihatan. |
---|