Accumulation Of Carbohydrate Reserve And Its Composition In Oil Palm Trunk

Objektif utama kajian ini ialah untuk mengkaji pengumpulan kandungan simpanan karbohidrat yang juga di kenali sebagai karbohidrat bukan struktur yang terkandung di dalam batang pokok kelapa sawit. Pokok yang di gunakan dalam eksperimen ini telah di bahagi kepada dua kumpulan iaitu pokok yang tidak d...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Abdul Hamid, Zubaidah Aimi
Format: Thesis
Language:English
Published: 2016
Subjects:
Online Access:http://eprints.usm.my/32347/1/ZUBAIDAH_AIMI_ABDUL_HAMID_24%28NN%29.pdf
http://eprints.usm.my/32347/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my.usm.eprints.32347
record_format eprints
spelling my.usm.eprints.32347 http://eprints.usm.my/32347/ Accumulation Of Carbohydrate Reserve And Its Composition In Oil Palm Trunk Abdul Hamid, Zubaidah Aimi T1-995 Technology(General) Objektif utama kajian ini ialah untuk mengkaji pengumpulan kandungan simpanan karbohidrat yang juga di kenali sebagai karbohidrat bukan struktur yang terkandung di dalam batang pokok kelapa sawit. Pokok yang di gunakan dalam eksperimen ini telah di bahagi kepada dua kumpulan iaitu pokok yang tidak di buang buah dan pokok di buang buah. Kesan pembuangan buah pada kandungan karbohidrat bukan struktur di dalam pokok kelapa sawit telah dinilai. Dengan mengaitkan kandungan karbohidrat ini dengan kepelbagaian cuaca, ia dapat membantu memahami kesan perubahan cuaca ke atas kandungan karbohidrat bukan struktur. Pokok kelapa sawit menunjukkan kebolehupayaan untuk menyesuaikan kandungan karbohidrat tidak berstrukturnya dengan permintaan semasa dan ketika proses penghasilan buah. Kanji dan gula merupakan komponen utama di dalam karbohidrat bukan struktur. Kajian ke atas taburan topografi dalam batang kelapa sawit menunjukkan kanji merupakan komponen utama yang terkandung di dalam bahagian atas pokok. Kandungan kanji di dalam pokok kelapa sawit muda dan tua telah ditentukan. Hasilnya, pokok kelapa tua mengandungi kanji yang tinggi kerana ia kurang digunakan berbanding dengan pokok muda dengan kandungan purata di antara 2.02% dan 3.93%. This objective of this study was to investigate the accumulation and composition of carbohydrate reserves which is also known as non-structural carbohydrate in the oil palm trees. The experimental trees were divided equally into 2 groups namely non-fruit removal and fruit removal trees. The effect of fruit removal on the non-structural carbohydrate in oil palm trees was assessed. By associating the mechanisms of this reserve to the climate changes, it could help to understand the effects of climate change to the carbohydrate content. Oil palm trees showed an ability to adjust it temporary non-structural carbohydrate to a current demand and during the fruit production. Starch and sugar are the main component of non-structural carbohydrate contained in the oil palm tree. Study on the topological distribution in oil palm trunks showed that the starch was the major component at the top part of the trees. The starch content in the young and old oil palm trees has been determined. As a result, old oil palm tree contains high starch content due to it less utilized compared to young tree with the mean concentration between 2.02% and 3.93%. 2016-08 Thesis NonPeerReviewed application/pdf en http://eprints.usm.my/32347/1/ZUBAIDAH_AIMI_ABDUL_HAMID_24%28NN%29.pdf Abdul Hamid, Zubaidah Aimi (2016) Accumulation Of Carbohydrate Reserve And Its Composition In Oil Palm Trunk. PhD thesis, Universiti Sains Malaysia.
institution Universiti Sains Malaysia
building Hamzah Sendut Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Sains Malaysia
content_source USM Institutional Repository
url_provider http://eprints.usm.my/
language English
topic T1-995 Technology(General)
spellingShingle T1-995 Technology(General)
Abdul Hamid, Zubaidah Aimi
Accumulation Of Carbohydrate Reserve And Its Composition In Oil Palm Trunk
description Objektif utama kajian ini ialah untuk mengkaji pengumpulan kandungan simpanan karbohidrat yang juga di kenali sebagai karbohidrat bukan struktur yang terkandung di dalam batang pokok kelapa sawit. Pokok yang di gunakan dalam eksperimen ini telah di bahagi kepada dua kumpulan iaitu pokok yang tidak di buang buah dan pokok di buang buah. Kesan pembuangan buah pada kandungan karbohidrat bukan struktur di dalam pokok kelapa sawit telah dinilai. Dengan mengaitkan kandungan karbohidrat ini dengan kepelbagaian cuaca, ia dapat membantu memahami kesan perubahan cuaca ke atas kandungan karbohidrat bukan struktur. Pokok kelapa sawit menunjukkan kebolehupayaan untuk menyesuaikan kandungan karbohidrat tidak berstrukturnya dengan permintaan semasa dan ketika proses penghasilan buah. Kanji dan gula merupakan komponen utama di dalam karbohidrat bukan struktur. Kajian ke atas taburan topografi dalam batang kelapa sawit menunjukkan kanji merupakan komponen utama yang terkandung di dalam bahagian atas pokok. Kandungan kanji di dalam pokok kelapa sawit muda dan tua telah ditentukan. Hasilnya, pokok kelapa tua mengandungi kanji yang tinggi kerana ia kurang digunakan berbanding dengan pokok muda dengan kandungan purata di antara 2.02% dan 3.93%. This objective of this study was to investigate the accumulation and composition of carbohydrate reserves which is also known as non-structural carbohydrate in the oil palm trees. The experimental trees were divided equally into 2 groups namely non-fruit removal and fruit removal trees. The effect of fruit removal on the non-structural carbohydrate in oil palm trees was assessed. By associating the mechanisms of this reserve to the climate changes, it could help to understand the effects of climate change to the carbohydrate content. Oil palm trees showed an ability to adjust it temporary non-structural carbohydrate to a current demand and during the fruit production. Starch and sugar are the main component of non-structural carbohydrate contained in the oil palm tree. Study on the topological distribution in oil palm trunks showed that the starch was the major component at the top part of the trees. The starch content in the young and old oil palm trees has been determined. As a result, old oil palm tree contains high starch content due to it less utilized compared to young tree with the mean concentration between 2.02% and 3.93%.
format Thesis
author Abdul Hamid, Zubaidah Aimi
author_facet Abdul Hamid, Zubaidah Aimi
author_sort Abdul Hamid, Zubaidah Aimi
title Accumulation Of Carbohydrate Reserve And Its Composition In Oil Palm Trunk
title_short Accumulation Of Carbohydrate Reserve And Its Composition In Oil Palm Trunk
title_full Accumulation Of Carbohydrate Reserve And Its Composition In Oil Palm Trunk
title_fullStr Accumulation Of Carbohydrate Reserve And Its Composition In Oil Palm Trunk
title_full_unstemmed Accumulation Of Carbohydrate Reserve And Its Composition In Oil Palm Trunk
title_sort accumulation of carbohydrate reserve and its composition in oil palm trunk
publishDate 2016
url http://eprints.usm.my/32347/1/ZUBAIDAH_AIMI_ABDUL_HAMID_24%28NN%29.pdf
http://eprints.usm.my/32347/
_version_ 1643707622155616256
score 13.188404