Kesan pengolahan ,kalsium terhadap kualiti buah betik tempatan

Kajian telah dijalankan untuk melihat kesan pengolahan Ca (CaC12 ) pada kepekatan berlainan ke atas kualiti buah betik. Pengolahan yang dilakukan ialah kombinasi pra-pengolahan air panas iaitu perendaman dalam air bersuhu 420 C selama 30 minit, kemudian suhu 47c selama 20 minit, akhirnya pada su...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Bukhari, Noriha
Format: Thesis
Language:English
Published: 1998
Subjects:
Online Access:http://eprints.usm.my/30917/1/NORIHA_BINTI_BUKHARI.pdf
http://eprints.usm.my/30917/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:Kajian telah dijalankan untuk melihat kesan pengolahan Ca (CaC12 ) pada kepekatan berlainan ke atas kualiti buah betik. Pengolahan yang dilakukan ialah kombinasi pra-pengolahan air panas iaitu perendaman dalam air bersuhu 420 C selama 30 minit, kemudian suhu 47c selama 20 minit, akhirnya pada suhu bilik selama 20 minit. Pengolahan seterusnya ialah perendaman vakum infiltrasi selama 10 minit di dalam larutan 3% dan 4% CaC12 pada tekanan yang diturunkan dari 440 mmHg kepada 110 mmHg. Buah-buah itu kemudiannya distor pada suhu lebih kurang 100C.