Kesan pengolahan ,kalsium terhadap kualiti buah betik tempatan
Kajian telah dijalankan untuk melihat kesan pengolahan Ca (CaC12 ) pada kepekatan berlainan ke atas kualiti buah betik. Pengolahan yang dilakukan ialah kombinasi pra-pengolahan air panas iaitu perendaman dalam air bersuhu 420 C selama 30 minit, kemudian suhu 47c selama 20 minit, akhirnya pada su...
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Format: | Thesis |
Language: | English |
Published: |
1998
|
Subjects: | |
Online Access: | http://eprints.usm.my/30917/1/NORIHA_BINTI_BUKHARI.pdf http://eprints.usm.my/30917/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Summary: | Kajian telah dijalankan untuk melihat kesan
pengolahan Ca (CaC12 ) pada kepekatan berlainan ke atas
kualiti buah betik. Pengolahan yang dilakukan ialah
kombinasi pra-pengolahan air panas iaitu perendaman
dalam air bersuhu 420 C selama 30 minit, kemudian suhu 47c selama 20 minit, akhirnya pada suhu bilik selama 20
minit. Pengolahan seterusnya ialah perendaman vakum
infiltrasi selama 10 minit di dalam larutan 3% dan 4%
CaC12 pada tekanan yang diturunkan dari 440 mmHg kepada
110 mmHg. Buah-buah itu kemudiannya distor pada suhu
lebih kurang 100C.
|
---|