Potensi Malaysia Sebagai Pengeluar Produk Daging Lembu Halal Di Pasaran Global
Dengan pertambahan penduduk Islam di seluruh dunia, permintaan untuk makanan halal tentu sekali menjadi semakin tinggi. Pasaran produk halal telah berkembang terutamanya produk daging lembu dimana Negara Malaysia telah mengimport daging lembu bernilai AS$231 juta (RM809 juta) laporan Agriculture...
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Format: | Conference Paper |
Language: | Burmese |
Published: |
Universiti Sains Islam Malaysia
2016
|
Subjects: | |
Online Access: | http://ddms.usim.edu.my/handle/123456789/9893 |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
id |
my.usim-9893 |
---|---|
record_format |
dspace |
spelling |
my.usim-98932016-01-11T06:58:56Z Potensi Malaysia Sebagai Pengeluar Produk Daging Lembu Halal Di Pasaran Global Mahmud, Maimunah binti Produk Daging Lembu Revealed Comparative Advantage Dengan pertambahan penduduk Islam di seluruh dunia, permintaan untuk makanan halal tentu sekali menjadi semakin tinggi. Pasaran produk halal telah berkembang terutamanya produk daging lembu dimana Negara Malaysia telah mengimport daging lembu bernilai AS$231 juta (RM809 juta) laporan Agriculture and Agri-Food Canada (AAFC) keluaran Jun 2006. Selain daripada Negara Malaysia, Negara islam lain seperti Arab Saudi, Algeria dan Mesir juga merupakan pengimport daging lembu terbesar dalam pasaran global. Melihat kepada senario ini, kajian ini bertujuan melihat potensi Malaysia sebagai pembekal daging lembu halal dipasaran global serta mengenalpasti faktor-faktor juga melihat faedah berbanding bagi pengeluaran produk daging lembu dengan Negara-negara serantau seperti Thailand, Indonesia, india dan Australia. Potensi Malaysia telah ditentukan dengan menggunakan pengiraan Revealed Comparative Advantage (RCA) dengan melihat data export dan import, kos pengeluaran serta harga daging lembu dari tahun 2005 hingga 2011. Hasil kajian menunjukan bahawa Malaysia tidak mempunyai Kelebihan Berbanding dalam mengeluarkan produk daging lembu halal kerana Indeks RCA yang diperolehi kurang daripada 1. Faktor-faktor pengeluaran seperti kos pengeluaran yang tinggi dan ketidakcekapan dalam mengurus faktor-faktor pengeluran daging lembu menyebabkan Malaysia tidak mempunyai kelebihan berbanding dalam pengeluaran daging lembu. 2016-01-11T06:58:56Z 2016-01-11T06:58:56Z 2014-04-29 Conference Paper 978-967-5852-25-1 http://ddms.usim.edu.my/handle/123456789/9893 my Universiti Sains Islam Malaysia |
institution |
Universiti Sains Islam Malaysia |
building |
USIM Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universit Sains Islam i Malaysia |
content_source |
USIM Institutional Repository |
url_provider |
http://ddms.usim.edu.my/ |
language |
Burmese |
topic |
Produk Daging Lembu Revealed Comparative Advantage |
spellingShingle |
Produk Daging Lembu Revealed Comparative Advantage Mahmud, Maimunah binti Potensi Malaysia Sebagai Pengeluar Produk Daging Lembu Halal Di Pasaran Global |
description |
Dengan pertambahan penduduk Islam di seluruh dunia, permintaan untuk makanan halal
tentu sekali menjadi semakin tinggi. Pasaran produk halal telah berkembang terutamanya
produk daging lembu dimana Negara Malaysia telah mengimport daging lembu bernilai
AS$231 juta (RM809 juta) laporan Agriculture and Agri-Food Canada (AAFC) keluaran Jun
2006. Selain daripada Negara Malaysia, Negara islam lain seperti Arab Saudi, Algeria dan
Mesir juga merupakan pengimport daging lembu terbesar dalam pasaran global. Melihat
kepada senario ini, kajian ini bertujuan melihat potensi Malaysia sebagai pembekal daging
lembu halal dipasaran global serta mengenalpasti faktor-faktor juga melihat faedah
berbanding bagi pengeluaran produk daging lembu dengan Negara-negara serantau seperti
Thailand, Indonesia, india dan Australia. Potensi Malaysia telah ditentukan dengan
menggunakan pengiraan Revealed Comparative Advantage (RCA) dengan melihat data
export dan import, kos pengeluaran serta harga daging lembu dari tahun 2005 hingga 2011.
Hasil kajian menunjukan bahawa Malaysia tidak mempunyai Kelebihan Berbanding dalam
mengeluarkan produk daging lembu halal kerana Indeks RCA yang diperolehi kurang
daripada 1. Faktor-faktor pengeluaran seperti kos pengeluaran yang tinggi dan
ketidakcekapan dalam mengurus faktor-faktor pengeluran daging lembu menyebabkan
Malaysia tidak mempunyai kelebihan berbanding dalam pengeluaran daging lembu. |
format |
Conference Paper |
author |
Mahmud, Maimunah binti |
author_facet |
Mahmud, Maimunah binti |
author_sort |
Mahmud, Maimunah binti |
title |
Potensi Malaysia Sebagai Pengeluar Produk Daging Lembu Halal Di Pasaran Global |
title_short |
Potensi Malaysia Sebagai Pengeluar Produk Daging Lembu Halal Di Pasaran Global |
title_full |
Potensi Malaysia Sebagai Pengeluar Produk Daging Lembu Halal Di Pasaran Global |
title_fullStr |
Potensi Malaysia Sebagai Pengeluar Produk Daging Lembu Halal Di Pasaran Global |
title_full_unstemmed |
Potensi Malaysia Sebagai Pengeluar Produk Daging Lembu Halal Di Pasaran Global |
title_sort |
potensi malaysia sebagai pengeluar produk daging lembu halal di pasaran global |
publisher |
Universiti Sains Islam Malaysia |
publishDate |
2016 |
url |
http://ddms.usim.edu.my/handle/123456789/9893 |
_version_ |
1645152722146557952 |
score |
13.222552 |