Potensi Malaysia Sebagai Pengeluar Produk Daging Lembu Halal Di Pasaran Global

Dengan pertambahan penduduk Islam di seluruh dunia, permintaan untuk makanan halal tentu sekali menjadi semakin tinggi. Pasaran produk halal telah berkembang terutamanya produk daging lembu dimana Negara Malaysia telah mengimport daging lembu bernilai AS$231 juta (RM809 juta) laporan Agriculture...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Mahmud, Maimunah binti
Format: Conference Paper
Language:Burmese
Published: Universiti Sains Islam Malaysia 2016
Subjects:
Online Access:http://ddms.usim.edu.my/handle/123456789/9893
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my.usim-9893
record_format dspace
spelling my.usim-98932016-01-11T06:58:56Z Potensi Malaysia Sebagai Pengeluar Produk Daging Lembu Halal Di Pasaran Global Mahmud, Maimunah binti Produk Daging Lembu Revealed Comparative Advantage Dengan pertambahan penduduk Islam di seluruh dunia, permintaan untuk makanan halal tentu sekali menjadi semakin tinggi. Pasaran produk halal telah berkembang terutamanya produk daging lembu dimana Negara Malaysia telah mengimport daging lembu bernilai AS$231 juta (RM809 juta) laporan Agriculture and Agri-Food Canada (AAFC) keluaran Jun 2006. Selain daripada Negara Malaysia, Negara islam lain seperti Arab Saudi, Algeria dan Mesir juga merupakan pengimport daging lembu terbesar dalam pasaran global. Melihat kepada senario ini, kajian ini bertujuan melihat potensi Malaysia sebagai pembekal daging lembu halal dipasaran global serta mengenalpasti faktor-faktor juga melihat faedah berbanding bagi pengeluaran produk daging lembu dengan Negara-negara serantau seperti Thailand, Indonesia, india dan Australia. Potensi Malaysia telah ditentukan dengan menggunakan pengiraan Revealed Comparative Advantage (RCA) dengan melihat data export dan import, kos pengeluaran serta harga daging lembu dari tahun 2005 hingga 2011. Hasil kajian menunjukan bahawa Malaysia tidak mempunyai Kelebihan Berbanding dalam mengeluarkan produk daging lembu halal kerana Indeks RCA yang diperolehi kurang daripada 1. Faktor-faktor pengeluaran seperti kos pengeluaran yang tinggi dan ketidakcekapan dalam mengurus faktor-faktor pengeluran daging lembu menyebabkan Malaysia tidak mempunyai kelebihan berbanding dalam pengeluaran daging lembu. 2016-01-11T06:58:56Z 2016-01-11T06:58:56Z 2014-04-29 Conference Paper 978-967-5852-25-1 http://ddms.usim.edu.my/handle/123456789/9893 my Universiti Sains Islam Malaysia
institution Universiti Sains Islam Malaysia
building USIM Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universit Sains Islam i Malaysia
content_source USIM Institutional Repository
url_provider http://ddms.usim.edu.my/
language Burmese
topic Produk Daging Lembu
Revealed Comparative Advantage
spellingShingle Produk Daging Lembu
Revealed Comparative Advantage
Mahmud, Maimunah binti
Potensi Malaysia Sebagai Pengeluar Produk Daging Lembu Halal Di Pasaran Global
description Dengan pertambahan penduduk Islam di seluruh dunia, permintaan untuk makanan halal tentu sekali menjadi semakin tinggi. Pasaran produk halal telah berkembang terutamanya produk daging lembu dimana Negara Malaysia telah mengimport daging lembu bernilai AS$231 juta (RM809 juta) laporan Agriculture and Agri-Food Canada (AAFC) keluaran Jun 2006. Selain daripada Negara Malaysia, Negara islam lain seperti Arab Saudi, Algeria dan Mesir juga merupakan pengimport daging lembu terbesar dalam pasaran global. Melihat kepada senario ini, kajian ini bertujuan melihat potensi Malaysia sebagai pembekal daging lembu halal dipasaran global serta mengenalpasti faktor-faktor juga melihat faedah berbanding bagi pengeluaran produk daging lembu dengan Negara-negara serantau seperti Thailand, Indonesia, india dan Australia. Potensi Malaysia telah ditentukan dengan menggunakan pengiraan Revealed Comparative Advantage (RCA) dengan melihat data export dan import, kos pengeluaran serta harga daging lembu dari tahun 2005 hingga 2011. Hasil kajian menunjukan bahawa Malaysia tidak mempunyai Kelebihan Berbanding dalam mengeluarkan produk daging lembu halal kerana Indeks RCA yang diperolehi kurang daripada 1. Faktor-faktor pengeluaran seperti kos pengeluaran yang tinggi dan ketidakcekapan dalam mengurus faktor-faktor pengeluran daging lembu menyebabkan Malaysia tidak mempunyai kelebihan berbanding dalam pengeluaran daging lembu.
format Conference Paper
author Mahmud, Maimunah binti
author_facet Mahmud, Maimunah binti
author_sort Mahmud, Maimunah binti
title Potensi Malaysia Sebagai Pengeluar Produk Daging Lembu Halal Di Pasaran Global
title_short Potensi Malaysia Sebagai Pengeluar Produk Daging Lembu Halal Di Pasaran Global
title_full Potensi Malaysia Sebagai Pengeluar Produk Daging Lembu Halal Di Pasaran Global
title_fullStr Potensi Malaysia Sebagai Pengeluar Produk Daging Lembu Halal Di Pasaran Global
title_full_unstemmed Potensi Malaysia Sebagai Pengeluar Produk Daging Lembu Halal Di Pasaran Global
title_sort potensi malaysia sebagai pengeluar produk daging lembu halal di pasaran global
publisher Universiti Sains Islam Malaysia
publishDate 2016
url http://ddms.usim.edu.my/handle/123456789/9893
_version_ 1645152722146557952
score 13.222552