Pelajar UPM hasilkan snek bervitamin A daripada mangga

SERDANG, 1 Ogos – Masalah pembaziran buah mangga dan kekurangan nutrisi di kalangan kanak-kanak di Kenya mendorong sekumpulan enam pelajar siswazah Fakulti Sains dan Teknologi Makanan (FSTM), Universiti Putra Malaysia (UPM) menghasilkan snek Vit-A-Go yang mempunyai kandungan vitamin A yang tinggi....

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Universiti Putra Malaysia, Bahagian Komunikasi Korporat
Format: UPM News
Language:English
Malay
Published: 2012
Online Access:http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/19185/1/Pelajar_UPM_hasilkan_snek_bervitamin_A_daripada_mangga.pdf
http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/19185/
http://www.upm.edu.my/berita/details/pelajarupmhasilkansnekvitaminb
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:SERDANG, 1 Ogos – Masalah pembaziran buah mangga dan kekurangan nutrisi di kalangan kanak-kanak di Kenya mendorong sekumpulan enam pelajar siswazah Fakulti Sains dan Teknologi Makanan (FSTM), Universiti Putra Malaysia (UPM) menghasilkan snek Vit-A-Go yang mempunyai kandungan vitamin A yang tinggi. Pelajar itu ialah Sew Sang Chew (ketua kumpulan), Mohd Asraf Mohd Zainuddin, Najla Gooda Sahib, Tan Tai Boon, Kuan Chee Hao dan Lasekan Adeseye O. Sew Chang Chew berkata Vit-A-Go dihasilkan daripada buah mangga yang terlalu masak dan pengambilannya secara berterusan mampu mengatasi masalah kekurangan vitamin A dalam badan.