Penentuan kandungan dan penilaian risiko kesihatan hidrokarbon polisiklik aromatik dalam tisu ikan dari Pulau Perhentian, Malaysia
Kandungan hidrokarbon polisiklik aromatik (PAH) dalam tiga spesies ikan yang berbeza tabiat pemakanan dan habitat, iaitu Lolong (Selar boops), Kerisi (Nemipterus peronii) dan Mengkarong (Trachinocephalus myops) dari luar pantai Pulau Perhentian, Malaysia ditentukan. Tiga individu daripada setiap spe...
Saved in:
Main Authors: | , , , , |
---|---|
Format: | Article |
Published: |
Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia
2010
|
Online Access: | http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/16071/ http://www.ukm.my/jsm/english_journals/vol39num2_2010/contentsVol39num2_2010.html |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
id |
my.upm.eprints.16071 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my.upm.eprints.160712015-07-30T08:32:29Z http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/16071/ Penentuan kandungan dan penilaian risiko kesihatan hidrokarbon polisiklik aromatik dalam tisu ikan dari Pulau Perhentian, Malaysia Sim, Khay Tien Lee, Yook Heng Abd. Ghaffar, Mazlan Zakaria, Mohd. Pauzi Surif, Salmijah Kandungan hidrokarbon polisiklik aromatik (PAH) dalam tiga spesies ikan yang berbeza tabiat pemakanan dan habitat, iaitu Lolong (Selar boops), Kerisi (Nemipterus peronii) dan Mengkarong (Trachinocephalus myops) dari luar pantai Pulau Perhentian, Malaysia ditentukan. Tiga individu daripada setiap spesies dipilih secara rawak dan kandungan 10 sebatian PAH diukur, iaitu fenantrena, antrasena, fluorantena, pirena, benzo(a)anthracene benzo(a)antrasena, krisena, benzo(a)fluorantena, benzo(k)fluorantena, benzo(e)pirena dan dibenzo(a,h)antrasena dalam otot ikan ditentukan. Pengekstrakan PAH menggunakan kaedah Soxhlet dan kandungannya diukur dengan kromatografi gas - spektrometri jisim (GC-MS). Jumlah PAH dalam tisu ikan yang dikaji adalah pada julat 17.89 – 42.18 ng/g berat basah dan 393.98 – 511.07 ng/g mengikut berat lipid. Kandungan PAH dalam tisu jenis ikan menurut berat basah adalah Mengkarong (42.18 ng/g)> Lolong (25.61 ng/g)> Kerisi (17.89 ng/g), sementara menurut berat lipid ialah Kerisi (511.07 ng/g)> Mengkarong (409.50 ng/g)> Lolong (393.98 ng/g). Otot Kerisi mengandungi kandungan lipid paling sedikit, iaitu 3.5 % berbanding dengan Lolong (6.5 %) dan Mengkarong (10.3 %). Tidak ada penumpukan PAH yang jelas dalam lipid tisu ikan (kolerasi Pearson, p>0.05) dan ketiga-tiga spesies ikan tidak menunjukkan kandungan PAH yang berbeza (ANOVA, p>0.05). Berdasarkan kadar pengambilan ikan pada 142.2 g/hari, pengiraan kepekatan potensi setara (PEC), iaitu nilai potensi karsinogenisiti sebatian PAH, ketiga-tiga spesies ikan adalah pada julat 0.41 – 0.63 ng/g berat basah. Nilai ini lebih rendah daripada nilai garis panduan yang ditetapkan oleh USEPA, iaitu 0.67 ng/g berat basah. Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2010-04 Article NonPeerReviewed Sim, Khay Tien and Lee, Yook Heng and Abd. Ghaffar, Mazlan and Zakaria, Mohd. Pauzi and Surif, Salmijah (2010) Penentuan kandungan dan penilaian risiko kesihatan hidrokarbon polisiklik aromatik dalam tisu ikan dari Pulau Perhentian, Malaysia. Sains Malaysiana, 39 (2). pp. 219-226. ISSN 0126-6039 http://www.ukm.my/jsm/english_journals/vol39num2_2010/contentsVol39num2_2010.html |
institution |
Universiti Putra Malaysia |
building |
UPM Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Putra Malaysia |
content_source |
UPM Institutional Repository |
url_provider |
http://psasir.upm.edu.my/ |
description |
Kandungan hidrokarbon polisiklik aromatik (PAH) dalam tiga spesies ikan yang berbeza tabiat pemakanan dan habitat, iaitu Lolong (Selar boops), Kerisi (Nemipterus peronii) dan Mengkarong (Trachinocephalus myops) dari luar pantai Pulau Perhentian, Malaysia ditentukan. Tiga individu daripada setiap spesies dipilih secara rawak dan kandungan 10 sebatian PAH diukur, iaitu fenantrena, antrasena, fluorantena, pirena, benzo(a)anthracene benzo(a)antrasena, krisena, benzo(a)fluorantena, benzo(k)fluorantena, benzo(e)pirena dan dibenzo(a,h)antrasena dalam otot ikan ditentukan. Pengekstrakan PAH menggunakan kaedah Soxhlet dan kandungannya diukur dengan kromatografi gas - spektrometri jisim (GC-MS). Jumlah PAH dalam tisu ikan yang dikaji adalah pada julat 17.89 – 42.18 ng/g berat basah dan 393.98 – 511.07 ng/g mengikut berat lipid. Kandungan PAH dalam tisu jenis ikan menurut berat basah adalah Mengkarong (42.18 ng/g)> Lolong (25.61 ng/g)> Kerisi (17.89 ng/g), sementara menurut berat lipid ialah Kerisi (511.07 ng/g)> Mengkarong (409.50 ng/g)> Lolong (393.98 ng/g). Otot Kerisi mengandungi kandungan lipid paling sedikit, iaitu 3.5 % berbanding dengan Lolong (6.5 %) dan Mengkarong (10.3 %). Tidak ada penumpukan PAH yang jelas dalam lipid tisu ikan (kolerasi Pearson, p>0.05) dan ketiga-tiga spesies ikan tidak menunjukkan kandungan PAH yang berbeza (ANOVA, p>0.05). Berdasarkan kadar pengambilan ikan pada 142.2 g/hari, pengiraan kepekatan potensi setara (PEC), iaitu nilai potensi karsinogenisiti sebatian PAH, ketiga-tiga spesies ikan adalah pada julat 0.41 – 0.63 ng/g berat basah. Nilai ini lebih rendah daripada nilai garis panduan yang ditetapkan oleh USEPA, iaitu 0.67 ng/g berat basah. |
format |
Article |
author |
Sim, Khay Tien Lee, Yook Heng Abd. Ghaffar, Mazlan Zakaria, Mohd. Pauzi Surif, Salmijah |
spellingShingle |
Sim, Khay Tien Lee, Yook Heng Abd. Ghaffar, Mazlan Zakaria, Mohd. Pauzi Surif, Salmijah Penentuan kandungan dan penilaian risiko kesihatan hidrokarbon polisiklik aromatik dalam tisu ikan dari Pulau Perhentian, Malaysia |
author_facet |
Sim, Khay Tien Lee, Yook Heng Abd. Ghaffar, Mazlan Zakaria, Mohd. Pauzi Surif, Salmijah |
author_sort |
Sim, Khay Tien |
title |
Penentuan kandungan dan penilaian risiko kesihatan hidrokarbon polisiklik aromatik dalam tisu ikan dari Pulau Perhentian, Malaysia |
title_short |
Penentuan kandungan dan penilaian risiko kesihatan hidrokarbon polisiklik aromatik dalam tisu ikan dari Pulau Perhentian, Malaysia |
title_full |
Penentuan kandungan dan penilaian risiko kesihatan hidrokarbon polisiklik aromatik dalam tisu ikan dari Pulau Perhentian, Malaysia |
title_fullStr |
Penentuan kandungan dan penilaian risiko kesihatan hidrokarbon polisiklik aromatik dalam tisu ikan dari Pulau Perhentian, Malaysia |
title_full_unstemmed |
Penentuan kandungan dan penilaian risiko kesihatan hidrokarbon polisiklik aromatik dalam tisu ikan dari Pulau Perhentian, Malaysia |
title_sort |
penentuan kandungan dan penilaian risiko kesihatan hidrokarbon polisiklik aromatik dalam tisu ikan dari pulau perhentian, malaysia |
publisher |
Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia |
publishDate |
2010 |
url |
http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/16071/ http://www.ukm.my/jsm/english_journals/vol39num2_2010/contentsVol39num2_2010.html |
_version_ |
1643826109422239744 |
score |
13.211869 |