Penentuan kandungan dan penilaian risiko kesihatan hidrokarbon polisiklik aromatik dalam tisu ikan dari Pulau Perhentian, Malaysia

Kandungan hidrokarbon polisiklik aromatik (PAH) dalam tiga spesies ikan yang berbeza tabiat pemakanan dan habitat, iaitu Lolong (Selar boops), Kerisi (Nemipterus peronii) dan Mengkarong (Trachinocephalus myops) dari luar pantai Pulau Perhentian, Malaysia ditentukan. Tiga individu daripada setiap spe...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Sim, Khay Tien, Lee, Yook Heng, Abd. Ghaffar, Mazlan, Zakaria, Mohd. Pauzi, Surif, Salmijah
Format: Article
Published: Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2010
Online Access:http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/16071/
http://www.ukm.my/jsm/english_journals/vol39num2_2010/contentsVol39num2_2010.html
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my.upm.eprints.16071
record_format eprints
spelling my.upm.eprints.160712015-07-30T08:32:29Z http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/16071/ Penentuan kandungan dan penilaian risiko kesihatan hidrokarbon polisiklik aromatik dalam tisu ikan dari Pulau Perhentian, Malaysia Sim, Khay Tien Lee, Yook Heng Abd. Ghaffar, Mazlan Zakaria, Mohd. Pauzi Surif, Salmijah Kandungan hidrokarbon polisiklik aromatik (PAH) dalam tiga spesies ikan yang berbeza tabiat pemakanan dan habitat, iaitu Lolong (Selar boops), Kerisi (Nemipterus peronii) dan Mengkarong (Trachinocephalus myops) dari luar pantai Pulau Perhentian, Malaysia ditentukan. Tiga individu daripada setiap spesies dipilih secara rawak dan kandungan 10 sebatian PAH diukur, iaitu fenantrena, antrasena, fluorantena, pirena, benzo(a)anthracene benzo(a)antrasena, krisena, benzo(a)fluorantena, benzo(k)fluorantena, benzo(e)pirena dan dibenzo(a,h)antrasena dalam otot ikan ditentukan. Pengekstrakan PAH menggunakan kaedah Soxhlet dan kandungannya diukur dengan kromatografi gas - spektrometri jisim (GC-MS). Jumlah PAH dalam tisu ikan yang dikaji adalah pada julat 17.89 – 42.18 ng/g berat basah dan 393.98 – 511.07 ng/g mengikut berat lipid. Kandungan PAH dalam tisu jenis ikan menurut berat basah adalah Mengkarong (42.18 ng/g)> Lolong (25.61 ng/g)> Kerisi (17.89 ng/g), sementara menurut berat lipid ialah Kerisi (511.07 ng/g)> Mengkarong (409.50 ng/g)> Lolong (393.98 ng/g). Otot Kerisi mengandungi kandungan lipid paling sedikit, iaitu 3.5 % berbanding dengan Lolong (6.5 %) dan Mengkarong (10.3 %). Tidak ada penumpukan PAH yang jelas dalam lipid tisu ikan (kolerasi Pearson, p>0.05) dan ketiga-tiga spesies ikan tidak menunjukkan kandungan PAH yang berbeza (ANOVA, p>0.05). Berdasarkan kadar pengambilan ikan pada 142.2 g/hari, pengiraan kepekatan potensi setara (PEC), iaitu nilai potensi karsinogenisiti sebatian PAH, ketiga-tiga spesies ikan adalah pada julat 0.41 – 0.63 ng/g berat basah. Nilai ini lebih rendah daripada nilai garis panduan yang ditetapkan oleh USEPA, iaitu 0.67 ng/g berat basah. Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2010-04 Article NonPeerReviewed Sim, Khay Tien and Lee, Yook Heng and Abd. Ghaffar, Mazlan and Zakaria, Mohd. Pauzi and Surif, Salmijah (2010) Penentuan kandungan dan penilaian risiko kesihatan hidrokarbon polisiklik aromatik dalam tisu ikan dari Pulau Perhentian, Malaysia. Sains Malaysiana, 39 (2). pp. 219-226. ISSN 0126-6039 http://www.ukm.my/jsm/english_journals/vol39num2_2010/contentsVol39num2_2010.html
institution Universiti Putra Malaysia
building UPM Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Putra Malaysia
content_source UPM Institutional Repository
url_provider http://psasir.upm.edu.my/
description Kandungan hidrokarbon polisiklik aromatik (PAH) dalam tiga spesies ikan yang berbeza tabiat pemakanan dan habitat, iaitu Lolong (Selar boops), Kerisi (Nemipterus peronii) dan Mengkarong (Trachinocephalus myops) dari luar pantai Pulau Perhentian, Malaysia ditentukan. Tiga individu daripada setiap spesies dipilih secara rawak dan kandungan 10 sebatian PAH diukur, iaitu fenantrena, antrasena, fluorantena, pirena, benzo(a)anthracene benzo(a)antrasena, krisena, benzo(a)fluorantena, benzo(k)fluorantena, benzo(e)pirena dan dibenzo(a,h)antrasena dalam otot ikan ditentukan. Pengekstrakan PAH menggunakan kaedah Soxhlet dan kandungannya diukur dengan kromatografi gas - spektrometri jisim (GC-MS). Jumlah PAH dalam tisu ikan yang dikaji adalah pada julat 17.89 – 42.18 ng/g berat basah dan 393.98 – 511.07 ng/g mengikut berat lipid. Kandungan PAH dalam tisu jenis ikan menurut berat basah adalah Mengkarong (42.18 ng/g)> Lolong (25.61 ng/g)> Kerisi (17.89 ng/g), sementara menurut berat lipid ialah Kerisi (511.07 ng/g)> Mengkarong (409.50 ng/g)> Lolong (393.98 ng/g). Otot Kerisi mengandungi kandungan lipid paling sedikit, iaitu 3.5 % berbanding dengan Lolong (6.5 %) dan Mengkarong (10.3 %). Tidak ada penumpukan PAH yang jelas dalam lipid tisu ikan (kolerasi Pearson, p>0.05) dan ketiga-tiga spesies ikan tidak menunjukkan kandungan PAH yang berbeza (ANOVA, p>0.05). Berdasarkan kadar pengambilan ikan pada 142.2 g/hari, pengiraan kepekatan potensi setara (PEC), iaitu nilai potensi karsinogenisiti sebatian PAH, ketiga-tiga spesies ikan adalah pada julat 0.41 – 0.63 ng/g berat basah. Nilai ini lebih rendah daripada nilai garis panduan yang ditetapkan oleh USEPA, iaitu 0.67 ng/g berat basah.
format Article
author Sim, Khay Tien
Lee, Yook Heng
Abd. Ghaffar, Mazlan
Zakaria, Mohd. Pauzi
Surif, Salmijah
spellingShingle Sim, Khay Tien
Lee, Yook Heng
Abd. Ghaffar, Mazlan
Zakaria, Mohd. Pauzi
Surif, Salmijah
Penentuan kandungan dan penilaian risiko kesihatan hidrokarbon polisiklik aromatik dalam tisu ikan dari Pulau Perhentian, Malaysia
author_facet Sim, Khay Tien
Lee, Yook Heng
Abd. Ghaffar, Mazlan
Zakaria, Mohd. Pauzi
Surif, Salmijah
author_sort Sim, Khay Tien
title Penentuan kandungan dan penilaian risiko kesihatan hidrokarbon polisiklik aromatik dalam tisu ikan dari Pulau Perhentian, Malaysia
title_short Penentuan kandungan dan penilaian risiko kesihatan hidrokarbon polisiklik aromatik dalam tisu ikan dari Pulau Perhentian, Malaysia
title_full Penentuan kandungan dan penilaian risiko kesihatan hidrokarbon polisiklik aromatik dalam tisu ikan dari Pulau Perhentian, Malaysia
title_fullStr Penentuan kandungan dan penilaian risiko kesihatan hidrokarbon polisiklik aromatik dalam tisu ikan dari Pulau Perhentian, Malaysia
title_full_unstemmed Penentuan kandungan dan penilaian risiko kesihatan hidrokarbon polisiklik aromatik dalam tisu ikan dari Pulau Perhentian, Malaysia
title_sort penentuan kandungan dan penilaian risiko kesihatan hidrokarbon polisiklik aromatik dalam tisu ikan dari pulau perhentian, malaysia
publisher Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia
publishDate 2010
url http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/16071/
http://www.ukm.my/jsm/english_journals/vol39num2_2010/contentsVol39num2_2010.html
_version_ 1643826109422239744
score 13.211869