Pembangunan Ekosistem Internet of Things (IoT)dalam Industri Gula Apong Sarawak

GULA apong, produk unik Sarawak, adalah sejenis gula yang dihasilkan daripada air nira nipah. Pokok nipah tumbuh secara semula jadi dan banyak didapati di hutan bakau sepanjang kawasan pantai di seluruh Sarawak. Cara pembuatan tradisional dengan rasanya yang istimewa menjadikan produk gula apong se...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Shafrida, Sahrani@Sahran, Dyg Norkhairunnisa, Abang Zaidel, Mohamad Hanif, Md Saad
Other Authors: Azmul Fahimi, Kamaruzaman
Format: Book Chapter
Language:English
Published: Institut Terjemahan dan Buku Malaysia Berhad 2023
Subjects:
Online Access:http://ir.unimas.my/id/eprint/44002/2/Pembangunan%20Ekosistem.pdf
http://ir.unimas.my/id/eprint/44002/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my.unimas.ir.44002
record_format eprints
spelling my.unimas.ir.440022024-01-04T07:44:11Z http://ir.unimas.my/id/eprint/44002/ Pembangunan Ekosistem Internet of Things (IoT)dalam Industri Gula Apong Sarawak Shafrida, Sahrani@Sahran Dyg Norkhairunnisa, Abang Zaidel Mohamad Hanif, Md Saad H Social Sciences (General) JA Political science (General) T Technology (General) GULA apong, produk unik Sarawak, adalah sejenis gula yang dihasilkan daripada air nira nipah. Pokok nipah tumbuh secara semula jadi dan banyak didapati di hutan bakau sepanjang kawasan pantai di seluruh Sarawak. Cara pembuatan tradisional dengan rasanya yang istimewa menjadikan produk gula apong semakin dikenali di seluruh Malaysia. Ianya banyak digunakan dalam penyediaan makanan dan minuman seperti aiskrim, teh susu, kuih tradisional tempatan seperti celorot, penyaram dan lain-lain lagi. Kini, gula apong bukan sahaja mendapat tempat dalam pasaran domestik malah juga global seperti Arab Saudi, Brunei, Singapura, Eropah dan Jepun. Industri gula apong dilihat mampu menyokong ekonomi tempatan dalam menyediakan mata pencarian kepada komuniti luar bandar dan kawasan pantai di Sarawak serta menjadikan produk gula apong sebagai tarikan pelancong (Natasha Jee, 2022). Institut Terjemahan dan Buku Malaysia Berhad Azmul Fahimi, Kamaruzaman Mohamad Zulfazdlee, Abul Hassan Ashari 2023-12 Book Chapter PeerReviewed text en http://ir.unimas.my/id/eprint/44002/2/Pembangunan%20Ekosistem.pdf Shafrida, Sahrani@Sahran and Dyg Norkhairunnisa, Abang Zaidel and Mohamad Hanif, Md Saad (2023) Pembangunan Ekosistem Internet of Things (IoT)dalam Industri Gula Apong Sarawak. In: RAMPAI KENYALANG : PERADABAN MASYARAKAT ISLAM SARAWAK. Institut Terjemahan dan Buku Malaysia Berhad, Kuala Lumpur, Malaysia, pp. 159-178. ISBN 978-967-460-988-7
institution Universiti Malaysia Sarawak
building Centre for Academic Information Services (CAIS)
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Malaysia Sarawak
content_source UNIMAS Institutional Repository
url_provider http://ir.unimas.my/
language English
topic H Social Sciences (General)
JA Political science (General)
T Technology (General)
spellingShingle H Social Sciences (General)
JA Political science (General)
T Technology (General)
Shafrida, Sahrani@Sahran
Dyg Norkhairunnisa, Abang Zaidel
Mohamad Hanif, Md Saad
Pembangunan Ekosistem Internet of Things (IoT)dalam Industri Gula Apong Sarawak
description GULA apong, produk unik Sarawak, adalah sejenis gula yang dihasilkan daripada air nira nipah. Pokok nipah tumbuh secara semula jadi dan banyak didapati di hutan bakau sepanjang kawasan pantai di seluruh Sarawak. Cara pembuatan tradisional dengan rasanya yang istimewa menjadikan produk gula apong semakin dikenali di seluruh Malaysia. Ianya banyak digunakan dalam penyediaan makanan dan minuman seperti aiskrim, teh susu, kuih tradisional tempatan seperti celorot, penyaram dan lain-lain lagi. Kini, gula apong bukan sahaja mendapat tempat dalam pasaran domestik malah juga global seperti Arab Saudi, Brunei, Singapura, Eropah dan Jepun. Industri gula apong dilihat mampu menyokong ekonomi tempatan dalam menyediakan mata pencarian kepada komuniti luar bandar dan kawasan pantai di Sarawak serta menjadikan produk gula apong sebagai tarikan pelancong (Natasha Jee, 2022).
author2 Azmul Fahimi, Kamaruzaman
author_facet Azmul Fahimi, Kamaruzaman
Shafrida, Sahrani@Sahran
Dyg Norkhairunnisa, Abang Zaidel
Mohamad Hanif, Md Saad
format Book Chapter
author Shafrida, Sahrani@Sahran
Dyg Norkhairunnisa, Abang Zaidel
Mohamad Hanif, Md Saad
author_sort Shafrida, Sahrani@Sahran
title Pembangunan Ekosistem Internet of Things (IoT)dalam Industri Gula Apong Sarawak
title_short Pembangunan Ekosistem Internet of Things (IoT)dalam Industri Gula Apong Sarawak
title_full Pembangunan Ekosistem Internet of Things (IoT)dalam Industri Gula Apong Sarawak
title_fullStr Pembangunan Ekosistem Internet of Things (IoT)dalam Industri Gula Apong Sarawak
title_full_unstemmed Pembangunan Ekosistem Internet of Things (IoT)dalam Industri Gula Apong Sarawak
title_sort pembangunan ekosistem internet of things (iot)dalam industri gula apong sarawak
publisher Institut Terjemahan dan Buku Malaysia Berhad
publishDate 2023
url http://ir.unimas.my/id/eprint/44002/2/Pembangunan%20Ekosistem.pdf
http://ir.unimas.my/id/eprint/44002/
_version_ 1787519572325171200
score 13.211869