Kearifan tempatan masyarakat Batujaya dalam pembuatan Bata Candi
Link to publisher's homepage at https://penerbit.unimap.edu.my/
Saved in:
Main Authors: | , |
---|---|
Other Authors: | |
Format: | Article |
Language: | Malay |
Published: |
Penerbit UniMAP (UniMAP Press)
2020
|
Subjects: | |
Online Access: | http://dspace.unimap.edu.my:80/xmlui/handle/123456789/69090 |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
id |
my.unimap-69090 |
---|---|
record_format |
dspace |
spelling |
my.unimap-690902020-12-23T02:43:44Z Kearifan tempatan masyarakat Batujaya dalam pembuatan Bata Candi Muhamad Shafiq, Mohd Ali Zuliskandar, Ramli muhdshafiq@ukm.edu.my Bata Protosejarah XRD XRF Link to publisher's homepage at https://penerbit.unimap.edu.my/ Kompleks Percandian Batujaya terletak dalam daerah Kabupaten Karawang, pantai utara Jawa Barat. Kompleks percandian ini terletak dalam dua kawasan pentadbiran desa, iaitu Desa Segaran dan Desa Telagajaya. Terdapat lebih daripada 20 buah runtuhan bangunan bata yang merupakan monumen candi tersebar dalam lingkungan 5 km persegi yang mana kawasan ini terdiri daripada sawah padi. Dalam kajian ini, tumpuan utama diberikan kepada kearifan masyarakat tempatan dalam teknologi pembuatan bata sebagai bahan binaan utama monumen candi di Kompleks Percandian Batujaya. Kajian ini dilakukan dengan menggunakan dua sumber iaitu sumber pertama dalam bentuk data saintifik yang didapati daripada hasil analisis kandungan kimia bata dan sumber kedua adalah melalui penulisan-penulisan awal yang telah dibuat oleh pengkaji sebelum ini. Analisis kandungan kimia sebagai sumber pertama diperoleh daripada dua kaedah iaitu dengan menggunakan radas Sinar-X Terbelau (XRD) untuk mendapatkan kandungan mineral bata dan Sinar-X Berpendarflor (XRF) untuk mendapatkan maklumat unsur utama serta unsur surih bata. Bata daripada enam buah candi dipilih sebagai sampel kajian ini. Candi yang dipilih adalah Candi Jiwa, Candi Blandongan, Candi Asem, Candi Damar, Candi Lingga dan Candi Serut B. Analisis kandungan mineral bata mendapati terdapatnya mineral anortit dan hematit pada kebanyakan bata. Ini menunjukkan bata telah dibakar pada suhu melebihi 850oC. Ini menunjukkan bahan mentah yang digunakan mempunyai kandungan pasir yang tinggi. Taburan sampel secara berkelompok menunjukkan sampel bahan mentah yang digunakan untuk membuat bata diambil daripada kawasan yang sama atau berhampiran. Perbandingan taburan antara sampel bata dan juga sampel lempung dari kawasan sekitaran Kompleks Percandian Batujaya menunjukkan terdapatnya persamaan dalam kandungan unsur utama pada kedua-dua sampel. Ini membuktikan bahan mentah yang digunakan dalam pembuatan bata diambil dari kawasan sekitar Kompleks Percandian Batujaya. Penggunaan bahan mentah setempat dapat membuktikan peranan masyarakat tempatan dalam membina dan membangunkan monumen candi di Kompleks Percandian Batujaya. 2020-12-23T02:43:44Z 2020-12-23T02:43:44Z 2019 Article Seminar Antarabangsa Susastera, Bahasa dan Budaya Nusantara, 2019, ms 447-458 http://dspace.unimap.edu.my:80/xmlui/handle/123456789/69090 ms Seminar Antarabangsa Susastera, Bahasa dan Budaya Nusantara (SUTERA'19); Penerbit UniMAP (UniMAP Press) |
institution |
Universiti Malaysia Perlis |
building |
UniMAP Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Malaysia Perlis |
content_source |
UniMAP Library Digital Repository |
url_provider |
http://dspace.unimap.edu.my/ |
language |
Malay |
topic |
Bata Protosejarah XRD XRF |
spellingShingle |
Bata Protosejarah XRD XRF Muhamad Shafiq, Mohd Ali Zuliskandar, Ramli Kearifan tempatan masyarakat Batujaya dalam pembuatan Bata Candi |
description |
Link to publisher's homepage at https://penerbit.unimap.edu.my/ |
author2 |
muhdshafiq@ukm.edu.my |
author_facet |
muhdshafiq@ukm.edu.my Muhamad Shafiq, Mohd Ali Zuliskandar, Ramli |
format |
Article |
author |
Muhamad Shafiq, Mohd Ali Zuliskandar, Ramli |
author_sort |
Muhamad Shafiq, Mohd Ali |
title |
Kearifan tempatan masyarakat Batujaya dalam pembuatan Bata Candi |
title_short |
Kearifan tempatan masyarakat Batujaya dalam pembuatan Bata Candi |
title_full |
Kearifan tempatan masyarakat Batujaya dalam pembuatan Bata Candi |
title_fullStr |
Kearifan tempatan masyarakat Batujaya dalam pembuatan Bata Candi |
title_full_unstemmed |
Kearifan tempatan masyarakat Batujaya dalam pembuatan Bata Candi |
title_sort |
kearifan tempatan masyarakat batujaya dalam pembuatan bata candi |
publisher |
Penerbit UniMAP (UniMAP Press) |
publishDate |
2020 |
url |
http://dspace.unimap.edu.my:80/xmlui/handle/123456789/69090 |
_version_ |
1698698554744242176 |
score |
13.214268 |