Makanan sekolah: Persepsi dan pilihan di kalangan murid sekolah rendah di beberapa sekolah dalam kawasan Kota Kinabalu, Sabah
Tujuan utama kajian ini dilakukan adalah untuk mengkaji perbezaan pilihan makanan sekolah di kalangan murid Tahun Dua dan Tahun Lima berpandukan aras 1, 3 dan 4 dalam piramid makanan, menentukan faktor yang mempengaruhi persepsi dalam pilihan makanan mereka dan hubung kait di antara persepsi dengan...
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Format: | Academic Exercise |
Language: | English |
Published: |
2009
|
Subjects: | |
Online Access: | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/10696/1/ae0000002577.pdf https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/10696/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
id |
my.ums.eprints.10696 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my.ums.eprints.106962017-10-25T06:28:16Z https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/10696/ Makanan sekolah: Persepsi dan pilihan di kalangan murid sekolah rendah di beberapa sekolah dalam kawasan Kota Kinabalu, Sabah Chau, Yue Yenn TX341-641 Nutrition. Foods and food supply Tujuan utama kajian ini dilakukan adalah untuk mengkaji perbezaan pilihan makanan sekolah di kalangan murid Tahun Dua dan Tahun Lima berpandukan aras 1, 3 dan 4 dalam piramid makanan, menentukan faktor yang mempengaruhi persepsi dalam pilihan makanan mereka dan hubung kait di antara persepsi dengan pilihan makanan sekolah. Kaedah borang soal selidik dan gambar makanan telah dijalankan di atas 190 murid Tahun Dua dan Tahun Lima masing-masing (n=380) melalui cara persampelan rawak bertapis dan berkelompok. Kesemua soal selidik dijawab dan dilaksanakan di dalam lima buah sekolah di kawasan Kota Kinabalu, Sabah. Ujian Mann-Whitney menunjukkan bahawa pilihan makanan berpandukan Aras 1 (nasi goreng), Aras 3 (tofu, telur, bebola ikan, sosej) dan Aras 4 (biskut, kuih, gula-gula dan air sirap) yang berdasarkan pyramid makanan terdapat perbezaan yang signifikan di kalangan murid Tahun Dua dan Tahun Lima (p < 0.05). Kemudiannya, hasil analisis menunjukkan faktor-faktor dan segi rasa, tekstur, bau, warna, fisiologi, pengetahuan asas, neophobia, sosioekonomi dan pengaruh kawan mempengaruhi persepsi makanan sekolah berdasarkan kepada ujian khi kuasa dua yang menunjukkan adanya hubungan signifikan bererti (p < 0.05). Secara umumnya, pilihan utama makanan sekolah di kalangan murid sekolah rendah adalah sebanyak 49% (n=185) murid bagi minuman bertin, 47% (n=178) bagi buah-buahan, 40% (n=153) bagi burger ayam dan 45% (n=171) bagi nasi ayam. Selain daripada itu, analisis khi kuasa dua yang digunakan sekali lagi menunjukkan persepsi yang berdasarkan faktor-faktor yang dikaji, kecuali pengaruh kawan (p > 0.05) mempunyai hubungkait dengan pilihan makanan sekolah. 2009 Academic Exercise NonPeerReviewed text en https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/10696/1/ae0000002577.pdf Chau, Yue Yenn (2009) Makanan sekolah: Persepsi dan pilihan di kalangan murid sekolah rendah di beberapa sekolah dalam kawasan Kota Kinabalu, Sabah. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished) |
institution |
Universiti Malaysia Sabah |
building |
UMS Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Malaysia Sabah |
content_source |
UMS Institutional Repository |
url_provider |
http://eprints.ums.edu.my/ |
language |
English |
topic |
TX341-641 Nutrition. Foods and food supply |
spellingShingle |
TX341-641 Nutrition. Foods and food supply Chau, Yue Yenn Makanan sekolah: Persepsi dan pilihan di kalangan murid sekolah rendah di beberapa sekolah dalam kawasan Kota Kinabalu, Sabah |
description |
Tujuan utama kajian ini dilakukan adalah untuk mengkaji perbezaan pilihan makanan sekolah di kalangan murid Tahun Dua dan Tahun Lima berpandukan aras 1, 3 dan 4 dalam piramid makanan, menentukan faktor yang mempengaruhi persepsi dalam pilihan makanan mereka dan hubung kait di antara persepsi dengan pilihan makanan sekolah. Kaedah borang soal selidik dan gambar makanan telah dijalankan di atas 190 murid Tahun Dua dan Tahun Lima masing-masing (n=380) melalui cara persampelan rawak bertapis dan berkelompok. Kesemua soal selidik dijawab dan dilaksanakan di dalam lima buah sekolah di kawasan Kota Kinabalu, Sabah. Ujian Mann-Whitney menunjukkan bahawa pilihan makanan berpandukan Aras 1 (nasi goreng), Aras 3 (tofu, telur, bebola ikan, sosej) dan Aras 4 (biskut, kuih, gula-gula dan air sirap) yang berdasarkan pyramid makanan terdapat perbezaan yang signifikan di kalangan murid Tahun Dua dan Tahun Lima (p < 0.05). Kemudiannya, hasil analisis menunjukkan faktor-faktor dan segi rasa, tekstur, bau, warna, fisiologi, pengetahuan asas, neophobia, sosioekonomi dan pengaruh kawan mempengaruhi persepsi makanan sekolah berdasarkan kepada ujian khi kuasa dua yang menunjukkan adanya hubungan signifikan bererti (p < 0.05). Secara umumnya, pilihan utama makanan sekolah di kalangan murid sekolah rendah adalah sebanyak 49% (n=185) murid bagi minuman bertin, 47% (n=178) bagi buah-buahan, 40% (n=153) bagi burger ayam dan 45% (n=171) bagi nasi ayam. Selain daripada itu, analisis khi kuasa dua yang digunakan sekali lagi menunjukkan persepsi yang berdasarkan faktor-faktor yang dikaji, kecuali pengaruh kawan (p > 0.05) mempunyai hubungkait dengan pilihan makanan sekolah. |
format |
Academic Exercise |
author |
Chau, Yue Yenn |
author_facet |
Chau, Yue Yenn |
author_sort |
Chau, Yue Yenn |
title |
Makanan sekolah: Persepsi dan pilihan di kalangan murid sekolah rendah di beberapa sekolah dalam kawasan Kota
Kinabalu, Sabah |
title_short |
Makanan sekolah: Persepsi dan pilihan di kalangan murid sekolah rendah di beberapa sekolah dalam kawasan Kota
Kinabalu, Sabah |
title_full |
Makanan sekolah: Persepsi dan pilihan di kalangan murid sekolah rendah di beberapa sekolah dalam kawasan Kota
Kinabalu, Sabah |
title_fullStr |
Makanan sekolah: Persepsi dan pilihan di kalangan murid sekolah rendah di beberapa sekolah dalam kawasan Kota
Kinabalu, Sabah |
title_full_unstemmed |
Makanan sekolah: Persepsi dan pilihan di kalangan murid sekolah rendah di beberapa sekolah dalam kawasan Kota
Kinabalu, Sabah |
title_sort |
makanan sekolah: persepsi dan pilihan di kalangan murid sekolah rendah di beberapa sekolah dalam kawasan kota
kinabalu, sabah |
publishDate |
2009 |
url |
https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/10696/1/ae0000002577.pdf https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/10696/ |
_version_ |
1760229240804999168 |
score |
13.154949 |