Makanan sekolah: Persepsi dan pilihan di kalangan murid sekolah rendah di beberapa sekolah dalam kawasan Kota Kinabalu, Sabah

Tujuan utama kajian ini dilakukan adalah untuk mengkaji perbezaan pilihan makanan sekolah di kalangan murid Tahun Dua dan Tahun Lima berpandukan aras 1, 3 dan 4 dalam piramid makanan, menentukan faktor yang mempengaruhi persepsi dalam pilihan makanan mereka dan hubung kait di antara persepsi dengan...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Chau, Yue Yenn
Format: Academic Exercise
Language:English
Published: 2009
Subjects:
Online Access:https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/10696/1/ae0000002577.pdf
https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/10696/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my.ums.eprints.10696
record_format eprints
spelling my.ums.eprints.106962017-10-25T06:28:16Z https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/10696/ Makanan sekolah: Persepsi dan pilihan di kalangan murid sekolah rendah di beberapa sekolah dalam kawasan Kota Kinabalu, Sabah Chau, Yue Yenn TX341-641 Nutrition. Foods and food supply Tujuan utama kajian ini dilakukan adalah untuk mengkaji perbezaan pilihan makanan sekolah di kalangan murid Tahun Dua dan Tahun Lima berpandukan aras 1, 3 dan 4 dalam piramid makanan, menentukan faktor yang mempengaruhi persepsi dalam pilihan makanan mereka dan hubung kait di antara persepsi dengan pilihan makanan sekolah. Kaedah borang soal selidik dan gambar makanan telah dijalankan di atas 190 murid Tahun Dua dan Tahun Lima masing-masing (n=380) melalui cara persampelan rawak bertapis dan berkelompok. Kesemua soal selidik dijawab dan dilaksanakan di dalam lima buah sekolah di kawasan Kota Kinabalu, Sabah. Ujian Mann-Whitney menunjukkan bahawa pilihan makanan berpandukan Aras 1 (nasi goreng), Aras 3 (tofu, telur, bebola ikan, sosej) dan Aras 4 (biskut, kuih, gula-gula dan air sirap) yang berdasarkan pyramid makanan terdapat perbezaan yang signifikan di kalangan murid Tahun Dua dan Tahun Lima (p < 0.05). Kemudiannya, hasil analisis menunjukkan faktor-faktor dan segi rasa, tekstur, bau, warna, fisiologi, pengetahuan asas, neophobia, sosioekonomi dan pengaruh kawan mempengaruhi persepsi makanan sekolah berdasarkan kepada ujian khi kuasa dua yang menunjukkan adanya hubungan signifikan bererti (p < 0.05). Secara umumnya, pilihan utama makanan sekolah di kalangan murid sekolah rendah adalah sebanyak 49% (n=185) murid bagi minuman bertin, 47% (n=178) bagi buah-buahan, 40% (n=153) bagi burger ayam dan 45% (n=171) bagi nasi ayam. Selain daripada itu, analisis khi kuasa dua yang digunakan sekali lagi menunjukkan persepsi yang berdasarkan faktor-faktor yang dikaji, kecuali pengaruh kawan (p > 0.05) mempunyai hubungkait dengan pilihan makanan sekolah. 2009 Academic Exercise NonPeerReviewed text en https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/10696/1/ae0000002577.pdf Chau, Yue Yenn (2009) Makanan sekolah: Persepsi dan pilihan di kalangan murid sekolah rendah di beberapa sekolah dalam kawasan Kota Kinabalu, Sabah. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)
institution Universiti Malaysia Sabah
building UMS Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Malaysia Sabah
content_source UMS Institutional Repository
url_provider http://eprints.ums.edu.my/
language English
topic TX341-641 Nutrition. Foods and food supply
spellingShingle TX341-641 Nutrition. Foods and food supply
Chau, Yue Yenn
Makanan sekolah: Persepsi dan pilihan di kalangan murid sekolah rendah di beberapa sekolah dalam kawasan Kota Kinabalu, Sabah
description Tujuan utama kajian ini dilakukan adalah untuk mengkaji perbezaan pilihan makanan sekolah di kalangan murid Tahun Dua dan Tahun Lima berpandukan aras 1, 3 dan 4 dalam piramid makanan, menentukan faktor yang mempengaruhi persepsi dalam pilihan makanan mereka dan hubung kait di antara persepsi dengan pilihan makanan sekolah. Kaedah borang soal selidik dan gambar makanan telah dijalankan di atas 190 murid Tahun Dua dan Tahun Lima masing-masing (n=380) melalui cara persampelan rawak bertapis dan berkelompok. Kesemua soal selidik dijawab dan dilaksanakan di dalam lima buah sekolah di kawasan Kota Kinabalu, Sabah. Ujian Mann-Whitney menunjukkan bahawa pilihan makanan berpandukan Aras 1 (nasi goreng), Aras 3 (tofu, telur, bebola ikan, sosej) dan Aras 4 (biskut, kuih, gula-gula dan air sirap) yang berdasarkan pyramid makanan terdapat perbezaan yang signifikan di kalangan murid Tahun Dua dan Tahun Lima (p < 0.05). Kemudiannya, hasil analisis menunjukkan faktor-faktor dan segi rasa, tekstur, bau, warna, fisiologi, pengetahuan asas, neophobia, sosioekonomi dan pengaruh kawan mempengaruhi persepsi makanan sekolah berdasarkan kepada ujian khi kuasa dua yang menunjukkan adanya hubungan signifikan bererti (p < 0.05). Secara umumnya, pilihan utama makanan sekolah di kalangan murid sekolah rendah adalah sebanyak 49% (n=185) murid bagi minuman bertin, 47% (n=178) bagi buah-buahan, 40% (n=153) bagi burger ayam dan 45% (n=171) bagi nasi ayam. Selain daripada itu, analisis khi kuasa dua yang digunakan sekali lagi menunjukkan persepsi yang berdasarkan faktor-faktor yang dikaji, kecuali pengaruh kawan (p > 0.05) mempunyai hubungkait dengan pilihan makanan sekolah.
format Academic Exercise
author Chau, Yue Yenn
author_facet Chau, Yue Yenn
author_sort Chau, Yue Yenn
title Makanan sekolah: Persepsi dan pilihan di kalangan murid sekolah rendah di beberapa sekolah dalam kawasan Kota Kinabalu, Sabah
title_short Makanan sekolah: Persepsi dan pilihan di kalangan murid sekolah rendah di beberapa sekolah dalam kawasan Kota Kinabalu, Sabah
title_full Makanan sekolah: Persepsi dan pilihan di kalangan murid sekolah rendah di beberapa sekolah dalam kawasan Kota Kinabalu, Sabah
title_fullStr Makanan sekolah: Persepsi dan pilihan di kalangan murid sekolah rendah di beberapa sekolah dalam kawasan Kota Kinabalu, Sabah
title_full_unstemmed Makanan sekolah: Persepsi dan pilihan di kalangan murid sekolah rendah di beberapa sekolah dalam kawasan Kota Kinabalu, Sabah
title_sort makanan sekolah: persepsi dan pilihan di kalangan murid sekolah rendah di beberapa sekolah dalam kawasan kota kinabalu, sabah
publishDate 2009
url https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/10696/1/ae0000002577.pdf
https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/10696/
_version_ 1760229240804999168
score 13.154949