Sumber gula glikosaminoglikan daripada sisa ikan
Penyelidik Universiti Malaysia Pahang (UMP), Dr Nina Suhaity Azmi, bersama-sama pelajar Sarjana Bioteknologi Industri, Nurul Haida Idris, berjaya menemukan sumber gula glikosaminoglikan halal daripada sisa ikan pari dan siakap untuk kegunaan bidang perubatan serta kosmetik.
Saved in:
Main Author: | Basir, Zahrom |
---|---|
Format: | Newspaper |
Language: | English |
Published: |
Berita Harian Sdn. Bhd.
2016
|
Subjects: | |
Online Access: | http://umpir.ump.edu.my/id/eprint/14209/1/18.8.2016%20BERITA%20HARIAN2.pdf http://umpir.ump.edu.my/id/eprint/14209/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Similar Items
-
Penyelidik FSTI temui sumber gula glikosaminoglikan halal untuk kegunaan perubatan dan kosmetik
by: UMP, PNC
Published: (2016) -
Gula daripada serbuk kayu
by: Rosniza, Mohd Taha
Published: (2010) -
Sisa agro alternatif sumber protein makanan ikan
by: Hanan, Mohd Yusof, et al.
Published: (2012) -
Penghasilan Gula Biojisim Daripada Sisa
Berlignoselulosa Dengan Tumpuan Kepada Serbuk
Kayu Untuk Penghasilan Etanol
by: Ganeshan, Sumathi
Published: (2000) -
Sumber ekonomi daripada sampah
by: Abd Rahman, Mohd Norani
Published: (1989)