Lala Masak Berlada.

Bahan-bahan : Lala di basuh dengan bersih (cara-cara nak hilangkan bau dan pasir pada lala: Rendam lala dalam air dan letakkan sedikit garam dan asam limau,..tuggu seketika,pastu tapis lala tadi lalukan pada air) 3 biji bawang merah 2 ulas bawang putih Sedikit ikan bilis Setengah inci halia 3s...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: MyResipi
Format: Image
Language:English
Published: 2012
Online Access:http://discol.umk.edu.my/id/eprint/10863/1/Lala%20Masak%20Berlada.jpg
http://discol.umk.edu.my/id/eprint/10863/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my.umk.eprints.10863
record_format eprints
spelling my.umk.eprints.108632022-10-18T06:55:35Z http://discol.umk.edu.my/id/eprint/10863/ Lala Masak Berlada. MyResipi Bahan-bahan : Lala di basuh dengan bersih (cara-cara nak hilangkan bau dan pasir pada lala: Rendam lala dalam air dan letakkan sedikit garam dan asam limau,..tuggu seketika,pastu tapis lala tadi lalukan pada air) 3 biji bawang merah 2 ulas bawang putih Sedikit ikan bilis Setengah inci halia 3sudu besar cili boh Sedikit sos cili, sos tiram dan garam secukup rasa Lada burung 8biji,nak pedas lagi pun boleh Cara-cara : Tumbuk sehingga lumat kesemua bahan di atas, kecuali sos tiram,cili boh dan cili sos Panaskan minyak dan tumis bahan yang di tumbuk tadi sehingga naik bau dan kekuningan Bila dah garing masukkan cili boh masak sehigga pecah minyak dan nasukkan setengah cawan air, kacau sehingga bahan tadi sedikit pekat, Masukkan sos tiram,sos cili dan garam secukup rasa, masukkan lala tunggu sehingga lala dah cukup masak. Akhir sekali hidangkan. 2012-03-19 Image NonPeerReviewed image en http://discol.umk.edu.my/id/eprint/10863/1/Lala%20Masak%20Berlada.jpg MyResipi (2012) Lala Masak Berlada. [Image]
institution Universiti Malaysia Kelantan
building Perpustakaan Universiti Malaysia Kelantan
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Malaysia Kelantan
content_source UMK Institutional Repository
url_provider http://umkeprints.umk.edu.my/
language English
description Bahan-bahan : Lala di basuh dengan bersih (cara-cara nak hilangkan bau dan pasir pada lala: Rendam lala dalam air dan letakkan sedikit garam dan asam limau,..tuggu seketika,pastu tapis lala tadi lalukan pada air) 3 biji bawang merah 2 ulas bawang putih Sedikit ikan bilis Setengah inci halia 3sudu besar cili boh Sedikit sos cili, sos tiram dan garam secukup rasa Lada burung 8biji,nak pedas lagi pun boleh Cara-cara : Tumbuk sehingga lumat kesemua bahan di atas, kecuali sos tiram,cili boh dan cili sos Panaskan minyak dan tumis bahan yang di tumbuk tadi sehingga naik bau dan kekuningan Bila dah garing masukkan cili boh masak sehigga pecah minyak dan nasukkan setengah cawan air, kacau sehingga bahan tadi sedikit pekat, Masukkan sos tiram,sos cili dan garam secukup rasa, masukkan lala tunggu sehingga lala dah cukup masak. Akhir sekali hidangkan.
format Image
author MyResipi
spellingShingle MyResipi
Lala Masak Berlada.
author_facet MyResipi
author_sort MyResipi
title Lala Masak Berlada.
title_short Lala Masak Berlada.
title_full Lala Masak Berlada.
title_fullStr Lala Masak Berlada.
title_full_unstemmed Lala Masak Berlada.
title_sort lala masak berlada.
publishDate 2012
url http://discol.umk.edu.my/id/eprint/10863/1/Lala%20Masak%20Berlada.jpg
http://discol.umk.edu.my/id/eprint/10863/
_version_ 1763304300873777152
score 13.211869