Transkrip temubual bersama puan Siti Zamilah Sulaiman dan puan Rahina binti Morshidi, mengenai makanan tradisional laksa sarawak / Allesandra Debra Anak Lion and Nur Hashimah Azmi

Negeri Sarawak terkenal dengan budaya, keunikan dan keasliannya, yang menggabungkan pelbagai etnik dan warisan. Kepelbagaian ini bukan sahaja mengharumkan nama negeri Sarawak di seluruh negara tetapi juga di persada antarabangsa. Penemuan sejarah lisan dan temubual ini adalah berdasarkan sumber utam...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Anak Lion, Allesandra Debra, Azmi, Nur Hashimah
Format: Monograph
Language:English
English
Published: Universiti Teknologi Mara, Selangor 2023
Subjects:
Online Access:https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98385/1/98385.m4a
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98385/2/98385.mp3
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98385/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my.uitm.ir.98385
record_format eprints
spelling my.uitm.ir.983852024-08-19T17:02:31Z https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98385/ Transkrip temubual bersama puan Siti Zamilah Sulaiman dan puan Rahina binti Morshidi, mengenai makanan tradisional laksa sarawak / Allesandra Debra Anak Lion and Nur Hashimah Azmi Anak Lion, Allesandra Debra Azmi, Nur Hashimah Oral history Negeri Sarawak terkenal dengan budaya, keunikan dan keasliannya, yang menggabungkan pelbagai etnik dan warisan. Kepelbagaian ini bukan sahaja mengharumkan nama negeri Sarawak di seluruh negara tetapi juga di persada antarabangsa. Penemuan sejarah lisan dan temubual ini adalah berdasarkan sumber utama, iaitu sejarah lisan laksa Sarawak, hidangan tradisional dari Sarawak. Laksa Sarawak wajib dihidangkan setiap hari perayaan yang disambut di negeri Sarawak, berikutan ianya adalah hidangan tradisi masyarakat Sarawak. Dari temubual bersama dua tokoh terhormat dan mempunyai pelbagai pengalaman dalam pembuatan laksa Sarawak yang terkenal baik di negeri Sarawak mahupun di Semenanjung Malaysia, iaitu Puan Siti Zamila binti Sulaiman dan Puan Rahina binti Morshidi. Bagi membolehkan laksa Sarawak terus menjadi hidangan tradisi dalam masyarakat pekeliling Sarawak hari ini, adalah penting untuk memahami sejarahnya. la juga berharat untuk membincangkan kaedah pembuatan laksa Sarawak dan untuk menyelidik kesukaran atau cabaran yang dihadapi semasa proses pengeluaran laksa Sarawak. Universiti Teknologi Mara, Selangor 2023 Monograph NonPeerReviewed audio en https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98385/1/98385.m4a audio en https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98385/2/98385.mp3 Transkrip temubual bersama puan Siti Zamilah Sulaiman dan puan Rahina binti Morshidi, mengenai makanan tradisional laksa sarawak / Allesandra Debra Anak Lion and Nur Hashimah Azmi. (2023) Oral History Report. Universiti Teknologi Mara, Selangor. (Unpublished)
institution Universiti Teknologi Mara
building Tun Abdul Razak Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Teknologi Mara
content_source UiTM Institutional Repository
url_provider http://ir.uitm.edu.my/
language English
English
topic Oral history
spellingShingle Oral history
Anak Lion, Allesandra Debra
Azmi, Nur Hashimah
Transkrip temubual bersama puan Siti Zamilah Sulaiman dan puan Rahina binti Morshidi, mengenai makanan tradisional laksa sarawak / Allesandra Debra Anak Lion and Nur Hashimah Azmi
description Negeri Sarawak terkenal dengan budaya, keunikan dan keasliannya, yang menggabungkan pelbagai etnik dan warisan. Kepelbagaian ini bukan sahaja mengharumkan nama negeri Sarawak di seluruh negara tetapi juga di persada antarabangsa. Penemuan sejarah lisan dan temubual ini adalah berdasarkan sumber utama, iaitu sejarah lisan laksa Sarawak, hidangan tradisional dari Sarawak. Laksa Sarawak wajib dihidangkan setiap hari perayaan yang disambut di negeri Sarawak, berikutan ianya adalah hidangan tradisi masyarakat Sarawak. Dari temubual bersama dua tokoh terhormat dan mempunyai pelbagai pengalaman dalam pembuatan laksa Sarawak yang terkenal baik di negeri Sarawak mahupun di Semenanjung Malaysia, iaitu Puan Siti Zamila binti Sulaiman dan Puan Rahina binti Morshidi. Bagi membolehkan laksa Sarawak terus menjadi hidangan tradisi dalam masyarakat pekeliling Sarawak hari ini, adalah penting untuk memahami sejarahnya. la juga berharat untuk membincangkan kaedah pembuatan laksa Sarawak dan untuk menyelidik kesukaran atau cabaran yang dihadapi semasa proses pengeluaran laksa Sarawak.
format Monograph
author Anak Lion, Allesandra Debra
Azmi, Nur Hashimah
author_facet Anak Lion, Allesandra Debra
Azmi, Nur Hashimah
author_sort Anak Lion, Allesandra Debra
title Transkrip temubual bersama puan Siti Zamilah Sulaiman dan puan Rahina binti Morshidi, mengenai makanan tradisional laksa sarawak / Allesandra Debra Anak Lion and Nur Hashimah Azmi
title_short Transkrip temubual bersama puan Siti Zamilah Sulaiman dan puan Rahina binti Morshidi, mengenai makanan tradisional laksa sarawak / Allesandra Debra Anak Lion and Nur Hashimah Azmi
title_full Transkrip temubual bersama puan Siti Zamilah Sulaiman dan puan Rahina binti Morshidi, mengenai makanan tradisional laksa sarawak / Allesandra Debra Anak Lion and Nur Hashimah Azmi
title_fullStr Transkrip temubual bersama puan Siti Zamilah Sulaiman dan puan Rahina binti Morshidi, mengenai makanan tradisional laksa sarawak / Allesandra Debra Anak Lion and Nur Hashimah Azmi
title_full_unstemmed Transkrip temubual bersama puan Siti Zamilah Sulaiman dan puan Rahina binti Morshidi, mengenai makanan tradisional laksa sarawak / Allesandra Debra Anak Lion and Nur Hashimah Azmi
title_sort transkrip temubual bersama puan siti zamilah sulaiman dan puan rahina binti morshidi, mengenai makanan tradisional laksa sarawak / allesandra debra anak lion and nur hashimah azmi
publisher Universiti Teknologi Mara, Selangor
publishDate 2023
url https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98385/1/98385.m4a
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98385/2/98385.mp3
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98385/
_version_ 1808976031784108032
score 13.209306