Transkrip temubual bersama puan Siti Zamilah Sulaiman dan puan Rahina binti Morshidi, mengenai makanan tradisional laksa sarawak / Allesandra Debra Anak Lion and Nur Hashimah Azmi
Negeri Sarawak terkenal dengan budaya, keunikan dan keasliannya, yang menggabungkan pelbagai etnik dan warisan. Kepelbagaian ini bukan sahaja mengharumkan nama negeri Sarawak di seluruh negara tetapi juga di persada antarabangsa. Penemuan sejarah lisan dan temubual ini adalah berdasarkan sumber utam...
Saved in:
Main Authors: | , |
---|---|
Format: | Monograph |
Language: | English English |
Published: |
Universiti Teknologi Mara, Selangor
2023
|
Subjects: | |
Online Access: | https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98385/1/98385.m4a https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98385/2/98385.mp3 https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98385/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
id |
my.uitm.ir.98385 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my.uitm.ir.983852024-08-19T17:02:31Z https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98385/ Transkrip temubual bersama puan Siti Zamilah Sulaiman dan puan Rahina binti Morshidi, mengenai makanan tradisional laksa sarawak / Allesandra Debra Anak Lion and Nur Hashimah Azmi Anak Lion, Allesandra Debra Azmi, Nur Hashimah Oral history Negeri Sarawak terkenal dengan budaya, keunikan dan keasliannya, yang menggabungkan pelbagai etnik dan warisan. Kepelbagaian ini bukan sahaja mengharumkan nama negeri Sarawak di seluruh negara tetapi juga di persada antarabangsa. Penemuan sejarah lisan dan temubual ini adalah berdasarkan sumber utama, iaitu sejarah lisan laksa Sarawak, hidangan tradisional dari Sarawak. Laksa Sarawak wajib dihidangkan setiap hari perayaan yang disambut di negeri Sarawak, berikutan ianya adalah hidangan tradisi masyarakat Sarawak. Dari temubual bersama dua tokoh terhormat dan mempunyai pelbagai pengalaman dalam pembuatan laksa Sarawak yang terkenal baik di negeri Sarawak mahupun di Semenanjung Malaysia, iaitu Puan Siti Zamila binti Sulaiman dan Puan Rahina binti Morshidi. Bagi membolehkan laksa Sarawak terus menjadi hidangan tradisi dalam masyarakat pekeliling Sarawak hari ini, adalah penting untuk memahami sejarahnya. la juga berharat untuk membincangkan kaedah pembuatan laksa Sarawak dan untuk menyelidik kesukaran atau cabaran yang dihadapi semasa proses pengeluaran laksa Sarawak. Universiti Teknologi Mara, Selangor 2023 Monograph NonPeerReviewed audio en https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98385/1/98385.m4a audio en https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98385/2/98385.mp3 Transkrip temubual bersama puan Siti Zamilah Sulaiman dan puan Rahina binti Morshidi, mengenai makanan tradisional laksa sarawak / Allesandra Debra Anak Lion and Nur Hashimah Azmi. (2023) Oral History Report. Universiti Teknologi Mara, Selangor. (Unpublished) |
institution |
Universiti Teknologi Mara |
building |
Tun Abdul Razak Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Teknologi Mara |
content_source |
UiTM Institutional Repository |
url_provider |
http://ir.uitm.edu.my/ |
language |
English English |
topic |
Oral history |
spellingShingle |
Oral history Anak Lion, Allesandra Debra Azmi, Nur Hashimah Transkrip temubual bersama puan Siti Zamilah Sulaiman dan puan Rahina binti Morshidi, mengenai makanan tradisional laksa sarawak / Allesandra Debra Anak Lion and Nur Hashimah Azmi |
description |
Negeri Sarawak terkenal dengan budaya, keunikan dan keasliannya, yang menggabungkan pelbagai etnik dan warisan. Kepelbagaian ini bukan sahaja mengharumkan nama negeri Sarawak di seluruh negara tetapi juga di persada antarabangsa. Penemuan sejarah lisan dan temubual ini adalah berdasarkan sumber utama, iaitu sejarah lisan laksa Sarawak, hidangan tradisional dari Sarawak. Laksa Sarawak wajib dihidangkan setiap hari perayaan yang disambut di negeri Sarawak, berikutan ianya adalah hidangan tradisi masyarakat Sarawak. Dari temubual bersama dua tokoh terhormat dan mempunyai pelbagai pengalaman dalam pembuatan laksa Sarawak yang terkenal baik di negeri Sarawak mahupun di Semenanjung Malaysia, iaitu Puan Siti Zamila binti Sulaiman dan Puan Rahina binti Morshidi. Bagi membolehkan laksa Sarawak terus menjadi hidangan tradisi dalam masyarakat pekeliling Sarawak hari ini, adalah penting untuk memahami sejarahnya. la juga berharat untuk membincangkan kaedah pembuatan laksa Sarawak dan untuk menyelidik kesukaran atau cabaran yang dihadapi semasa proses pengeluaran laksa Sarawak. |
format |
Monograph |
author |
Anak Lion, Allesandra Debra Azmi, Nur Hashimah |
author_facet |
Anak Lion, Allesandra Debra Azmi, Nur Hashimah |
author_sort |
Anak Lion, Allesandra Debra |
title |
Transkrip temubual bersama puan Siti Zamilah Sulaiman dan puan Rahina binti Morshidi, mengenai makanan tradisional laksa sarawak / Allesandra Debra Anak Lion and Nur Hashimah Azmi |
title_short |
Transkrip temubual bersama puan Siti Zamilah Sulaiman dan puan Rahina binti Morshidi, mengenai makanan tradisional laksa sarawak / Allesandra Debra Anak Lion and Nur Hashimah Azmi |
title_full |
Transkrip temubual bersama puan Siti Zamilah Sulaiman dan puan Rahina binti Morshidi, mengenai makanan tradisional laksa sarawak / Allesandra Debra Anak Lion and Nur Hashimah Azmi |
title_fullStr |
Transkrip temubual bersama puan Siti Zamilah Sulaiman dan puan Rahina binti Morshidi, mengenai makanan tradisional laksa sarawak / Allesandra Debra Anak Lion and Nur Hashimah Azmi |
title_full_unstemmed |
Transkrip temubual bersama puan Siti Zamilah Sulaiman dan puan Rahina binti Morshidi, mengenai makanan tradisional laksa sarawak / Allesandra Debra Anak Lion and Nur Hashimah Azmi |
title_sort |
transkrip temubual bersama puan siti zamilah sulaiman dan puan rahina binti morshidi, mengenai makanan tradisional laksa sarawak / allesandra debra anak lion and nur hashimah azmi |
publisher |
Universiti Teknologi Mara, Selangor |
publishDate |
2023 |
url |
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98385/1/98385.m4a https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98385/2/98385.mp3 https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98385/ |
_version_ |
1808976031784108032 |
score |
13.209306 |