Kesan ammonia kepada sistem penternakan ikan / Nur Fatini Mohamad Latif ... [et al.]

Masyarakat di Malaysia tidak lari dengan ikan kerana ikan merupakan sumber protein yang murah serta mudah didapati. Selain itu, ikan juga mempunyai pelbagai nutrisi serta pelbagai mineral terutamanya kalsium. Ikan mempunyai kandungan kalsium yang lebih tinggi berbanding daging. Selain itu, ikan juga...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Mohamad Latif, Nur Fatini, Karim, Kamelia, Rabu, Jacquenena Robinson, Sulaiman, Nur Sharzehan, Ridwan, lntan Faizani, Mohamed, Muhammad lhsanuddin, Kamaruddin, Sharir Aizat, Hashim, Aimie Rifhan
Format: Article
Language:English
Published: Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan 2024
Subjects:
Online Access:https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/96834/1/96834.pdf
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/96834/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my.uitm.ir.96834
record_format eprints
spelling my.uitm.ir.968342024-06-12T08:02:28Z https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/96834/ Kesan ammonia kepada sistem penternakan ikan / Nur Fatini Mohamad Latif ... [et al.] Mohamad Latif, Nur Fatini Karim, Kamelia Rabu, Jacquenena Robinson Sulaiman, Nur Sharzehan Ridwan, lntan Faizani Mohamed, Muhammad lhsanuddin Kamaruddin, Sharir Aizat Hashim, Aimie Rifhan Collections of general literature Masyarakat di Malaysia tidak lari dengan ikan kerana ikan merupakan sumber protein yang murah serta mudah didapati. Selain itu, ikan juga mempunyai pelbagai nutrisi serta pelbagai mineral terutamanya kalsium. Ikan mempunyai kandungan kalsium yang lebih tinggi berbanding daging. Selain itu, ikan juga mempunyai DHA. DHA merupakan singkatan daripada 'Docosahexaenoic Acid' iaitu asid lemak Omega-3 yang berperanan dalam mencegah penyakit. DHA sangat penting dalam perkembangan system saraf dan sel otak. Penternakan ikan pula merujuk kepada pemeliharaan dan pembiakan ikan secara komersial yang dilakukan dalam kawasan terkawal untuk menjamin bekalan makanan dan membiakkan ikan. Oleh sebab itu, penternakan ikan sangat penting sebagai sumber bekalan protein kepada negara. lni kerana penternakan ikan menyumbang kira-kira 22% daripada jumlah tangkapan ikan di Malaysia pada tahun 2020. Manakala ammonia pula merupakan bahan kimia yang tidak berwarna terdiri daripada nitrogen dan hidrogen. Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan 2024-05 Article PeerReviewed text en https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/96834/1/96834.pdf Kesan ammonia kepada sistem penternakan ikan / Nur Fatini Mohamad Latif ... [et al.]. (2024) Epitome of Nature (EON) <https://ir.uitm.edu.my/view/publication/Epitome_of_Nature_=28EON=29/>. ISSN 2773-5869
institution Universiti Teknologi Mara
building Tun Abdul Razak Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Teknologi Mara
content_source UiTM Institutional Repository
url_provider http://ir.uitm.edu.my/
language English
topic Collections of general literature
spellingShingle Collections of general literature
Mohamad Latif, Nur Fatini
Karim, Kamelia
Rabu, Jacquenena Robinson
Sulaiman, Nur Sharzehan
Ridwan, lntan Faizani
Mohamed, Muhammad lhsanuddin
Kamaruddin, Sharir Aizat
Hashim, Aimie Rifhan
Kesan ammonia kepada sistem penternakan ikan / Nur Fatini Mohamad Latif ... [et al.]
description Masyarakat di Malaysia tidak lari dengan ikan kerana ikan merupakan sumber protein yang murah serta mudah didapati. Selain itu, ikan juga mempunyai pelbagai nutrisi serta pelbagai mineral terutamanya kalsium. Ikan mempunyai kandungan kalsium yang lebih tinggi berbanding daging. Selain itu, ikan juga mempunyai DHA. DHA merupakan singkatan daripada 'Docosahexaenoic Acid' iaitu asid lemak Omega-3 yang berperanan dalam mencegah penyakit. DHA sangat penting dalam perkembangan system saraf dan sel otak. Penternakan ikan pula merujuk kepada pemeliharaan dan pembiakan ikan secara komersial yang dilakukan dalam kawasan terkawal untuk menjamin bekalan makanan dan membiakkan ikan. Oleh sebab itu, penternakan ikan sangat penting sebagai sumber bekalan protein kepada negara. lni kerana penternakan ikan menyumbang kira-kira 22% daripada jumlah tangkapan ikan di Malaysia pada tahun 2020. Manakala ammonia pula merupakan bahan kimia yang tidak berwarna terdiri daripada nitrogen dan hidrogen.
format Article
author Mohamad Latif, Nur Fatini
Karim, Kamelia
Rabu, Jacquenena Robinson
Sulaiman, Nur Sharzehan
Ridwan, lntan Faizani
Mohamed, Muhammad lhsanuddin
Kamaruddin, Sharir Aizat
Hashim, Aimie Rifhan
author_facet Mohamad Latif, Nur Fatini
Karim, Kamelia
Rabu, Jacquenena Robinson
Sulaiman, Nur Sharzehan
Ridwan, lntan Faizani
Mohamed, Muhammad lhsanuddin
Kamaruddin, Sharir Aizat
Hashim, Aimie Rifhan
author_sort Mohamad Latif, Nur Fatini
title Kesan ammonia kepada sistem penternakan ikan / Nur Fatini Mohamad Latif ... [et al.]
title_short Kesan ammonia kepada sistem penternakan ikan / Nur Fatini Mohamad Latif ... [et al.]
title_full Kesan ammonia kepada sistem penternakan ikan / Nur Fatini Mohamad Latif ... [et al.]
title_fullStr Kesan ammonia kepada sistem penternakan ikan / Nur Fatini Mohamad Latif ... [et al.]
title_full_unstemmed Kesan ammonia kepada sistem penternakan ikan / Nur Fatini Mohamad Latif ... [et al.]
title_sort kesan ammonia kepada sistem penternakan ikan / nur fatini mohamad latif ... [et al.]
publisher Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan
publishDate 2024
url https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/96834/1/96834.pdf
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/96834/
_version_ 1802981045627256832
score 13.160551