Bihun briyani / Azlina Mohd Mydin and Wan Anisha Wan Mohammad
Bahan-bahan Bihun, Rempah biryani, Ayam/Daging, Bawang, Halia & Bawang Putih, Daun Pudina, Daun Ketumbar, Daun Pandan, Minyak sapi, Yogurt, Rempah sekawan, Tomato Cara Penyediaan 1. Panaskan minyak sapi dan minyak masak, lalu tumis rempah 4 sekawan, pes kisar bawang putih pes kisar halia, d...
Saved in:
Main Authors: | , |
---|---|
Format: | Monograph |
Language: | English |
Published: |
Unit Penerbitan Dan Publisiti JSKM
2024
|
Subjects: | |
Online Access: | https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/94821/1/94821.pdf https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/94821/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
id |
my.uitm.ir.94821 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my.uitm.ir.948212024-05-08T23:15:26Z https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/94821/ Bihun briyani / Azlina Mohd Mydin and Wan Anisha Wan Mohammad Mohd Mydin, Azlina Wan Mohammad, Wan Anisha Pulau Pinang Universiti Teknologi MARA Bahan-bahan Bihun, Rempah biryani, Ayam/Daging, Bawang, Halia & Bawang Putih, Daun Pudina, Daun Ketumbar, Daun Pandan, Minyak sapi, Yogurt, Rempah sekawan, Tomato Cara Penyediaan 1. Panaskan minyak sapi dan minyak masak, lalu tumis rempah 4 sekawan, pes kisar bawang putih pes kisar halia, daun pandan, daun pudina dan tomato dadu. 2. Masukkan rempah briyani, air, garam yang secukup rasa. Kacau sehingga bahan sebati. Masak sehingga rempah tersebut mereneh atau pecah minyak. 3. Masukkan ayam dan biarkan masak untuk 15 minit. 4. Rendamkan bihun dengan air biasa sebelum dimasukkan ke dalam masakan. 5. Taburkan kuah ayam briyani diatas bihun lapisan demi lapisan dalam periuk nasi elektrik dan biarkan campuran ini masak. 6. Taburkan bawang goreng, daun ketumbar keatas bihun briyani dan biarkan dalam keadaan warm untuk beberapa minit. Unit Penerbitan Dan Publisiti JSKM 2024 Monograph NonPeerReviewed text en https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/94821/1/94821.pdf Bihun briyani / Azlina Mohd Mydin and Wan Anisha Wan Mohammad. (2024) Bulletin. Unit Penerbitan Dan Publisiti JSKM. |
institution |
Universiti Teknologi Mara |
building |
Tun Abdul Razak Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Teknologi Mara |
content_source |
UiTM Institutional Repository |
url_provider |
http://ir.uitm.edu.my/ |
language |
English |
topic |
Pulau Pinang Universiti Teknologi MARA |
spellingShingle |
Pulau Pinang Universiti Teknologi MARA Mohd Mydin, Azlina Wan Mohammad, Wan Anisha Bihun briyani / Azlina Mohd Mydin and Wan Anisha Wan Mohammad |
description |
Bahan-bahan
Bihun, Rempah biryani, Ayam/Daging, Bawang, Halia & Bawang Putih, Daun Pudina, Daun Ketumbar, Daun Pandan, Minyak sapi, Yogurt, Rempah sekawan, Tomato
Cara Penyediaan
1. Panaskan minyak sapi dan minyak masak, lalu tumis rempah 4 sekawan, pes kisar bawang putih pes kisar halia, daun pandan, daun pudina dan tomato dadu.
2. Masukkan rempah briyani, air, garam yang secukup rasa. Kacau sehingga bahan sebati. Masak sehingga rempah tersebut mereneh atau pecah minyak.
3. Masukkan ayam dan biarkan masak untuk 15 minit.
4. Rendamkan bihun dengan air biasa sebelum dimasukkan ke dalam masakan.
5. Taburkan kuah ayam briyani diatas bihun lapisan demi lapisan dalam periuk nasi elektrik dan biarkan campuran ini masak.
6. Taburkan bawang goreng, daun ketumbar keatas bihun briyani dan biarkan dalam keadaan warm untuk beberapa minit. |
format |
Monograph |
author |
Mohd Mydin, Azlina Wan Mohammad, Wan Anisha |
author_facet |
Mohd Mydin, Azlina Wan Mohammad, Wan Anisha |
author_sort |
Mohd Mydin, Azlina |
title |
Bihun briyani / Azlina Mohd Mydin and Wan Anisha Wan Mohammad |
title_short |
Bihun briyani / Azlina Mohd Mydin and Wan Anisha Wan Mohammad |
title_full |
Bihun briyani / Azlina Mohd Mydin and Wan Anisha Wan Mohammad |
title_fullStr |
Bihun briyani / Azlina Mohd Mydin and Wan Anisha Wan Mohammad |
title_full_unstemmed |
Bihun briyani / Azlina Mohd Mydin and Wan Anisha Wan Mohammad |
title_sort |
bihun briyani / azlina mohd mydin and wan anisha wan mohammad |
publisher |
Unit Penerbitan Dan Publisiti JSKM |
publishDate |
2024 |
url |
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/94821/1/94821.pdf https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/94821/ |
_version_ |
1800100626932170752 |
score |
13.160551 |