Kerbau punya susu, sapi dapat nama / Norhariani Mohd Nor, Zuki Abu Bakar and Hasliza Abu Hassim

Pernahkah anda menikmati segelas susu kerbau panas? Anda mungkin tidak menyedarinya kerana produk tenusu kerbau kebiasaannya dijenamakan sebagai susu segar. Susu kerbau mempunyai rasa yang berbeza dan mudah dihadam berbanding susu lembu. Sebagai perbandingan, susu kerbau mempunyai kandungan lemak ya...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Mohd Nor, Norhariani, Abu Bakar, Zuki, Abu Hassim, Hasliza
Format: Article
Language:English
Published: Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan 2024
Subjects:
Online Access:https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/90298/1/90298.pdf
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/90298/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:Pernahkah anda menikmati segelas susu kerbau panas? Anda mungkin tidak menyedarinya kerana produk tenusu kerbau kebiasaannya dijenamakan sebagai susu segar. Susu kerbau mempunyai rasa yang berbeza dan mudah dihadam berbanding susu lembu. Sebagai perbandingan, susu kerbau mempunyai kandungan lemak yang lebih tinggi dari lembu susu dan sesuai untuk dijadikan keju. Oleh kerana susu kerbau sukar diperolehi, harga pasaran susu kerbau lebih tinggi dan boleh mencecah sehingga RM14 seliter berbanding RM3 seliter bagi susu lembu. Susu kerbau amat popular di utara semenanjung samada berbentuk produk segar atau diproses menjadi susu pekat manis. Di Selangor, kebanyakan produk susu kerbau dijadikan keju mozzarella untuk disajikan di kedai mamak. Tidak hairan terdapat satu ladang kerbau terbesar di Malaysia yang turut mempunyai kilang memproses keju iaitu MIG cheese factory untuk memenuhi permintaan pengguna.