Takoyaki Chef Tako / Nurhanani Afiizan Mohamad Rusli ... [et al.]
Chef Tako diusahakan oleh dua sahabat baik Tuan Hemrul Elmie Shahmir bin Ghazali dan Tuan Muhammad Misyael bin Abd Rama. Pada tahun 2015, Tuan Hemrul yang merupakan pengasas mula berniaga takoyaki secara franchise dengan menggunakan jenama pihak lain. Ketika itu, jualan takoyaki merosot di mana ada...
Saved in:
Main Authors: | , , , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
UiTM Cawangan Negeri Sembilan
2021
|
Subjects: | |
Online Access: | https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/65043/1/65043.pdf https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/65043/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
id |
my.uitm.ir.65043 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my.uitm.ir.650432022-08-15T06:27:09Z https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/65043/ Takoyaki Chef Tako / Nurhanani Afiizan Mohamad Rusli ... [et al.] Mohamad Rusli, Nurhanani Afiizan Mohd Mahyideen, Jamilah Mohamad, Wan Normila Yaakob, Hafisah AP Periodicals Entrepreneurship. Risk and uncertainty PN Literature (General) Chef Tako diusahakan oleh dua sahabat baik Tuan Hemrul Elmie Shahmir bin Ghazali dan Tuan Muhammad Misyael bin Abd Rama. Pada tahun 2015, Tuan Hemrul yang merupakan pengasas mula berniaga takoyaki secara franchise dengan menggunakan jenama pihak lain. Ketika itu, jualan takoyaki merosot di mana ada waktu hanya terjual satu set sahaja dalam sehari. Beliau berkongsi modal dengan Tuan Faizal yang kini merupakan Stokis Wilayah Timur. Pada ketika itu, Tuan Faizal mempunyai perniagaan kedai runcit. Manakala Tuan Hemrul mempunyai perniagaan kereta sewa dan pada masa yang sama beliau juga bekerja sebagai jurutera. Pada ketika itu perniagaan takoyaki dijalankan secara sambilan sahaja. Pada awal tahun 2017, Tuan Misyael (Co-Founder sekarang) atau lebih mesra dikenali sebagai YB mempunyai kedai makan Nasi Kukus dan "Nasi Kak Wok" dan pelanggan tetap pada ketika itu ialah Tuan Hemrul. Tuan Hemrul meminta izin untuk membuka gerai takoyaki di depan kedai makan YB, tetapi hanya bertahan sebulan sebelum berpindah tapak gerai ke Seksyen 7 berhadapan dengan Giant Shah Alam. UiTM Cawangan Negeri Sembilan 2021 Article PeerReviewed text en https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/65043/1/65043.pdf Takoyaki Chef Tako / Nurhanani Afiizan Mohamad Rusli ... [et al.]. (2021) ASPIRASI FPP, 2. pp. 2-5. ISSN 2735-0525 |
institution |
Universiti Teknologi Mara |
building |
Tun Abdul Razak Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Teknologi Mara |
content_source |
UiTM Institutional Repository |
url_provider |
http://ir.uitm.edu.my/ |
language |
English |
topic |
AP Periodicals Entrepreneurship. Risk and uncertainty PN Literature (General) |
spellingShingle |
AP Periodicals Entrepreneurship. Risk and uncertainty PN Literature (General) Mohamad Rusli, Nurhanani Afiizan Mohd Mahyideen, Jamilah Mohamad, Wan Normila Yaakob, Hafisah Takoyaki Chef Tako / Nurhanani Afiizan Mohamad Rusli ... [et al.] |
description |
Chef Tako diusahakan oleh dua sahabat baik Tuan Hemrul Elmie Shahmir bin Ghazali dan Tuan Muhammad Misyael bin Abd Rama. Pada tahun 2015, Tuan Hemrul yang merupakan pengasas mula berniaga takoyaki secara franchise dengan menggunakan jenama pihak lain. Ketika itu, jualan takoyaki merosot di mana ada waktu hanya terjual satu set sahaja dalam sehari. Beliau berkongsi modal dengan Tuan Faizal yang kini merupakan Stokis Wilayah Timur. Pada ketika itu, Tuan Faizal mempunyai perniagaan kedai runcit. Manakala Tuan Hemrul mempunyai perniagaan kereta sewa dan pada masa yang sama beliau juga bekerja sebagai jurutera. Pada ketika itu perniagaan takoyaki dijalankan secara sambilan sahaja. Pada awal tahun 2017, Tuan Misyael (Co-Founder sekarang) atau lebih mesra dikenali sebagai YB mempunyai kedai makan Nasi Kukus dan "Nasi Kak Wok" dan pelanggan tetap pada ketika itu ialah Tuan Hemrul. Tuan Hemrul meminta izin untuk membuka gerai takoyaki di depan kedai makan YB, tetapi hanya bertahan sebulan sebelum berpindah tapak gerai ke Seksyen 7 berhadapan dengan Giant Shah Alam. |
format |
Article |
author |
Mohamad Rusli, Nurhanani Afiizan Mohd Mahyideen, Jamilah Mohamad, Wan Normila Yaakob, Hafisah |
author_facet |
Mohamad Rusli, Nurhanani Afiizan Mohd Mahyideen, Jamilah Mohamad, Wan Normila Yaakob, Hafisah |
author_sort |
Mohamad Rusli, Nurhanani Afiizan |
title |
Takoyaki Chef Tako / Nurhanani Afiizan Mohamad Rusli ... [et al.] |
title_short |
Takoyaki Chef Tako / Nurhanani Afiizan Mohamad Rusli ... [et al.] |
title_full |
Takoyaki Chef Tako / Nurhanani Afiizan Mohamad Rusli ... [et al.] |
title_fullStr |
Takoyaki Chef Tako / Nurhanani Afiizan Mohamad Rusli ... [et al.] |
title_full_unstemmed |
Takoyaki Chef Tako / Nurhanani Afiizan Mohamad Rusli ... [et al.] |
title_sort |
takoyaki chef tako / nurhanani afiizan mohamad rusli ... [et al.] |
publisher |
UiTM Cawangan Negeri Sembilan |
publishDate |
2021 |
url |
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/65043/1/65043.pdf https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/65043/ |
_version_ |
1743110425824722944 |
score |
13.209306 |