Tropicana Jam Enterprise / Arafah Husin…[et al.]

Makanan merupakan salah satu keperluan asas bagi manusia untuk hidup. Oleh itu industri makanan merupakan satu bidang perniagaan yang mempunyai peluang untuk maju dan mempunyai masa depan yang cerah. Selaras dengan hasrat Kerajaan yang ingin melihat Bumiputera melibatkan diri dalam arena perniagaan...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Husin, Arafah, Mohd Idris, Neza Irdawate, Hasmuni, Nor Azlina, Ahmad Latffi, Noral Izleen, Muhd Saraib, Suzilah
Format: Entrepreneurship Project
Language:English
Published: 1999
Subjects:
Online Access:http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/37497/1/37497.pdf
http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/37497/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my.uitm.ir.37497
record_format eprints
spelling my.uitm.ir.374972020-12-04T23:35:03Z http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/37497/ Tropicana Jam Enterprise / Arafah Husin…[et al.] Husin, Arafah Mohd Idris, Neza Irdawate Hasmuni, Nor Azlina Ahmad Latffi, Noral Izleen Muhd Saraib, Suzilah Management. Industrial Management Planning. Business planning. Strategic planning Food industry and trade. Halal food industry. Certification Makanan merupakan salah satu keperluan asas bagi manusia untuk hidup. Oleh itu industri makanan merupakan satu bidang perniagaan yang mempunyai peluang untuk maju dan mempunyai masa depan yang cerah. Selaras dengan hasrat Kerajaan yang ingin melihat Bumiputera melibatkan diri dalam arena perniagaan, kami telah mengambil inisiatif untuk melibatkan diri dalam perniagaan membuat jem daripada hasil-mahsul buah-buahan tropika iaitu terdiri daripada buah nanas, belimbing dan pink guava. Kami memilih untuk menceburi perniagaan membuat jem kerana perniagaan yang berkonsepkan seperti perniagaan kami ini belum wujud secara komersial di Melaka. Jem yang dipasarkan secara komersial di Melaka adalah didatangkan dari negeri-negeri lain di Malaysia. Berdasarkan kajian yang telah kami jalankan, jem memang mendapat tempat di pasaran tempatan dan antarabangsa. Ini adalah kerana kesesuaiannya untuk dimakan dengan roti dan didapati juga permintaan terhadap jem sering meningkat lebih-lebih lagi pada musim perayaan kerana ia juga digunakan dalam proses pembuatan biskut dan kek. Lazimnya pemasaran jem merupakan suatu pasaran yang tidak dihadkan oleh faktor masa dan keadaan. 1999 Entrepreneurship Project NonPeerReviewed text en http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/37497/1/37497.pdf Husin, Arafah and Mohd Idris, Neza Irdawate and Hasmuni, Nor Azlina and Ahmad Latffi, Noral Izleen and Muhd Saraib, Suzilah (1999) Tropicana Jam Enterprise / Arafah Husin…[et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)
institution Universiti Teknologi Mara
building Tun Abdul Razak Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Teknologi Mara
content_source UiTM Institutional Repository
url_provider http://ir.uitm.edu.my/
language English
topic Management. Industrial Management
Planning. Business planning. Strategic planning
Food industry and trade. Halal food industry. Certification
spellingShingle Management. Industrial Management
Planning. Business planning. Strategic planning
Food industry and trade. Halal food industry. Certification
Husin, Arafah
Mohd Idris, Neza Irdawate
Hasmuni, Nor Azlina
Ahmad Latffi, Noral Izleen
Muhd Saraib, Suzilah
Tropicana Jam Enterprise / Arafah Husin…[et al.]
description Makanan merupakan salah satu keperluan asas bagi manusia untuk hidup. Oleh itu industri makanan merupakan satu bidang perniagaan yang mempunyai peluang untuk maju dan mempunyai masa depan yang cerah. Selaras dengan hasrat Kerajaan yang ingin melihat Bumiputera melibatkan diri dalam arena perniagaan, kami telah mengambil inisiatif untuk melibatkan diri dalam perniagaan membuat jem daripada hasil-mahsul buah-buahan tropika iaitu terdiri daripada buah nanas, belimbing dan pink guava. Kami memilih untuk menceburi perniagaan membuat jem kerana perniagaan yang berkonsepkan seperti perniagaan kami ini belum wujud secara komersial di Melaka. Jem yang dipasarkan secara komersial di Melaka adalah didatangkan dari negeri-negeri lain di Malaysia. Berdasarkan kajian yang telah kami jalankan, jem memang mendapat tempat di pasaran tempatan dan antarabangsa. Ini adalah kerana kesesuaiannya untuk dimakan dengan roti dan didapati juga permintaan terhadap jem sering meningkat lebih-lebih lagi pada musim perayaan kerana ia juga digunakan dalam proses pembuatan biskut dan kek. Lazimnya pemasaran jem merupakan suatu pasaran yang tidak dihadkan oleh faktor masa dan keadaan.
format Entrepreneurship Project
author Husin, Arafah
Mohd Idris, Neza Irdawate
Hasmuni, Nor Azlina
Ahmad Latffi, Noral Izleen
Muhd Saraib, Suzilah
author_facet Husin, Arafah
Mohd Idris, Neza Irdawate
Hasmuni, Nor Azlina
Ahmad Latffi, Noral Izleen
Muhd Saraib, Suzilah
author_sort Husin, Arafah
title Tropicana Jam Enterprise / Arafah Husin…[et al.]
title_short Tropicana Jam Enterprise / Arafah Husin…[et al.]
title_full Tropicana Jam Enterprise / Arafah Husin…[et al.]
title_fullStr Tropicana Jam Enterprise / Arafah Husin…[et al.]
title_full_unstemmed Tropicana Jam Enterprise / Arafah Husin…[et al.]
title_sort tropicana jam enterprise / arafah husin…[et al.]
publishDate 1999
url http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/37497/1/37497.pdf
http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/37497/
_version_ 1685651525828870144
score 13.160551