Pembuatan dan penamaan kuih-muih tradisional Melayu / Syaza Mohd Radzi

Pembuatan dan penamaan kuih-muih tradisional Melayu merupakan kajian yang memerlukan pengkaji. Kajian ini mempunyai dua objektif iaitu mengenal pasti cara-cara pembuatan kuih-muih tradisional Melayu dan menganalisis penamaan kuih-muih tersebut berdasarkan teori segi tiga makna. Berdasarkan kajian ya...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Mohd Radzi, Syaza
Format: Student Project
Language:English
Published: Academy of Language Studies 2016
Subjects:
Online Access:http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/16222/1/PPb_SYAZA%20MOHD%20RADZI%20APB%2016_5.pdf
http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/16222/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my.uitm.ir.16222
record_format eprints
spelling my.uitm.ir.162222017-03-13T06:13:08Z http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/16222/ Pembuatan dan penamaan kuih-muih tradisional Melayu / Syaza Mohd Radzi Mohd Radzi, Syaza Cooking, Malay Pembuatan dan penamaan kuih-muih tradisional Melayu merupakan kajian yang memerlukan pengkaji. Kajian ini mempunyai dua objektif iaitu mengenal pasti cara-cara pembuatan kuih-muih tradisional Melayu dan menganalisis penamaan kuih-muih tersebut berdasarkan teori segi tiga makna. Berdasarkan kajian yang telah dijalankan, sebanyak dua belas (12) jenis kuih-muih tradisional Melayu telah dapat dikenal pasti. Kuih-muih tradisional ini diberikan pengelasan kepada empat jenis iaitu kategori kukus, goreng, rebus dan bakar. Penamaan telah diberikan berdasarkan pengetahuan informan yang telah ditemu bual dengan merujuk teori segi tiga makna oleh Odgen dan Richards (1947). Kajian ini juga merujuk kepada empat orang informan bagi mendapatkan dapatan yang kukuh. Setiap jenis kuih-muih tradisional Melayu yang dijual oleh informan ini diwarisi sejak turun-temurun lagi. Academy of Language Studies 2016 Student Project NonPeerReviewed text en http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/16222/1/PPb_SYAZA%20MOHD%20RADZI%20APB%2016_5.pdf Mohd Radzi, Syaza (2016) Pembuatan dan penamaan kuih-muih tradisional Melayu / Syaza Mohd Radzi. [Student Project] (Unpublished)
institution Universiti Teknologi Mara
building Tun Abdul Razak Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Teknologi Mara
content_source UiTM Institutional Repository
url_provider http://ir.uitm.edu.my/
language English
topic Cooking, Malay
spellingShingle Cooking, Malay
Mohd Radzi, Syaza
Pembuatan dan penamaan kuih-muih tradisional Melayu / Syaza Mohd Radzi
description Pembuatan dan penamaan kuih-muih tradisional Melayu merupakan kajian yang memerlukan pengkaji. Kajian ini mempunyai dua objektif iaitu mengenal pasti cara-cara pembuatan kuih-muih tradisional Melayu dan menganalisis penamaan kuih-muih tersebut berdasarkan teori segi tiga makna. Berdasarkan kajian yang telah dijalankan, sebanyak dua belas (12) jenis kuih-muih tradisional Melayu telah dapat dikenal pasti. Kuih-muih tradisional ini diberikan pengelasan kepada empat jenis iaitu kategori kukus, goreng, rebus dan bakar. Penamaan telah diberikan berdasarkan pengetahuan informan yang telah ditemu bual dengan merujuk teori segi tiga makna oleh Odgen dan Richards (1947). Kajian ini juga merujuk kepada empat orang informan bagi mendapatkan dapatan yang kukuh. Setiap jenis kuih-muih tradisional Melayu yang dijual oleh informan ini diwarisi sejak turun-temurun lagi.
format Student Project
author Mohd Radzi, Syaza
author_facet Mohd Radzi, Syaza
author_sort Mohd Radzi, Syaza
title Pembuatan dan penamaan kuih-muih tradisional Melayu / Syaza Mohd Radzi
title_short Pembuatan dan penamaan kuih-muih tradisional Melayu / Syaza Mohd Radzi
title_full Pembuatan dan penamaan kuih-muih tradisional Melayu / Syaza Mohd Radzi
title_fullStr Pembuatan dan penamaan kuih-muih tradisional Melayu / Syaza Mohd Radzi
title_full_unstemmed Pembuatan dan penamaan kuih-muih tradisional Melayu / Syaza Mohd Radzi
title_sort pembuatan dan penamaan kuih-muih tradisional melayu / syaza mohd radzi
publisher Academy of Language Studies
publishDate 2016
url http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/16222/1/PPb_SYAZA%20MOHD%20RADZI%20APB%2016_5.pdf
http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/16222/
_version_ 1685648770633564160
score 13.211869