Faktor dorongan penglibatan belia dalam keusahawanan di daerah Kota Tinggi, Johor
Penglibatan belia dalam keusahawanan merupakan salah satu aspek yang amat ditekankan kerajaan bermula pada Rancangan Malaysia Kelapan (RMKe-8) dan Rancangan Malaysia Kesembilan (RMKe-9) lagi. Namun begitu, penularan Covid-19 yang berlaku telah meningkatkan kadar pengangguran belia di Malaysia. Oleh...
Saved in:
Main Authors: | , , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia
2024
|
Online Access: | http://journalarticle.ukm.my/23540/1/467_480_714242360331PB.pdf http://journalarticle.ukm.my/23540/ https://ejournal.ukm.my/ebangi/index |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
id |
my-ukm.journal.23540 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my-ukm.journal.235402024-05-13T03:33:00Z http://journalarticle.ukm.my/23540/ Faktor dorongan penglibatan belia dalam keusahawanan di daerah Kota Tinggi, Johor Shahrien Aina Najwa Said, Fatin Umaira Muhamad Azian, Suhana Ismail, Penglibatan belia dalam keusahawanan merupakan salah satu aspek yang amat ditekankan kerajaan bermula pada Rancangan Malaysia Kelapan (RMKe-8) dan Rancangan Malaysia Kesembilan (RMKe-9) lagi. Namun begitu, penularan Covid-19 yang berlaku telah meningkatkan kadar pengangguran belia di Malaysia. Oleh itu, antara bidang pekerjaan yang dilihat berpotensi membantu belia semasa pasca Covid-19 adalah melalui keusahawanan. Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti jenis-jenis aktiviti keusahawanan belia di Daerah Kota Tinggi. Selain itu, kajian ini juga bertujuan untuk mengenalpasti faktor-faktor yang mendorong belia melibatkan diri dalam bidang keusahawanan. Persampelan bertujuan yang merujuk kepada teknik persampelan bukan kebarangkalian digunakan dan data diperoleh melalui borang soal selidik. Seramai 382 orang usahawan yang terdiri daripada golongn belia telah menjawab borang soal selidik tersebut. Seterusnya, data yang diperoleh dianalisis secara deskriptif menggunakan perisian SPSS. Hasil penemuan kajian menunjukkan bahawa jenis aktiviti keusahawanan makanan adalah lebih ramai berbanding jenis aktiviti keusahawanan lainnya. Penemuan kajian turut mendapati, majoriti usahawan bersetuju bahawa faktor individu dan faktor persekitaran telah mendorong mereka melibatkan diri dalam bidang keusahawanan. Kajian ini memberi gambaran positif kepada pihak kepentingan di Negeri Johor, terutamanya di Daerah Kota Tinggi untuk sentiasa menggalakkan usahawan berdaya saing dalam menjalani aktiviti keusahawanan. Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2024-01 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/23540/1/467_480_714242360331PB.pdf Shahrien Aina Najwa Said, and Fatin Umaira Muhamad Azian, and Suhana Ismail, (2024) Faktor dorongan penglibatan belia dalam keusahawanan di daerah Kota Tinggi, Johor. e-Bangi Journal of Social Sciences and Humanities, 21 (1). pp. 467-480. ISSN 1823-884x https://ejournal.ukm.my/ebangi/index |
institution |
Universiti Kebangsaan Malaysia |
building |
Tun Sri Lanang Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Kebangsaan Malaysia |
content_source |
UKM Journal Article Repository |
url_provider |
http://journalarticle.ukm.my/ |
language |
English |
description |
Penglibatan belia dalam keusahawanan merupakan salah satu aspek yang amat ditekankan kerajaan bermula pada Rancangan Malaysia Kelapan (RMKe-8) dan Rancangan Malaysia Kesembilan (RMKe-9) lagi. Namun begitu, penularan Covid-19 yang berlaku telah meningkatkan kadar pengangguran belia di Malaysia. Oleh itu, antara bidang pekerjaan yang dilihat berpotensi membantu belia semasa pasca Covid-19 adalah melalui keusahawanan. Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti jenis-jenis aktiviti keusahawanan belia di Daerah Kota Tinggi. Selain itu, kajian ini juga bertujuan untuk mengenalpasti faktor-faktor yang mendorong belia melibatkan diri dalam bidang keusahawanan. Persampelan bertujuan yang merujuk kepada teknik persampelan bukan kebarangkalian digunakan dan data diperoleh melalui borang soal selidik. Seramai 382 orang usahawan yang terdiri daripada golongn belia telah menjawab borang soal selidik tersebut. Seterusnya, data yang diperoleh dianalisis secara deskriptif menggunakan perisian SPSS. Hasil penemuan kajian menunjukkan bahawa jenis aktiviti keusahawanan makanan adalah lebih ramai berbanding jenis aktiviti keusahawanan lainnya. Penemuan kajian turut mendapati, majoriti usahawan bersetuju bahawa faktor individu dan faktor persekitaran telah mendorong mereka melibatkan diri dalam bidang keusahawanan. Kajian ini memberi gambaran positif kepada pihak kepentingan di Negeri Johor, terutamanya di Daerah Kota Tinggi untuk sentiasa menggalakkan usahawan berdaya saing dalam menjalani aktiviti keusahawanan. |
format |
Article |
author |
Shahrien Aina Najwa Said, Fatin Umaira Muhamad Azian, Suhana Ismail, |
spellingShingle |
Shahrien Aina Najwa Said, Fatin Umaira Muhamad Azian, Suhana Ismail, Faktor dorongan penglibatan belia dalam keusahawanan di daerah Kota Tinggi, Johor |
author_facet |
Shahrien Aina Najwa Said, Fatin Umaira Muhamad Azian, Suhana Ismail, |
author_sort |
Shahrien Aina Najwa Said, |
title |
Faktor dorongan penglibatan belia dalam keusahawanan di daerah Kota Tinggi, Johor |
title_short |
Faktor dorongan penglibatan belia dalam keusahawanan di daerah Kota Tinggi, Johor |
title_full |
Faktor dorongan penglibatan belia dalam keusahawanan di daerah Kota Tinggi, Johor |
title_fullStr |
Faktor dorongan penglibatan belia dalam keusahawanan di daerah Kota Tinggi, Johor |
title_full_unstemmed |
Faktor dorongan penglibatan belia dalam keusahawanan di daerah Kota Tinggi, Johor |
title_sort |
faktor dorongan penglibatan belia dalam keusahawanan di daerah kota tinggi, johor |
publisher |
Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia |
publishDate |
2024 |
url |
http://journalarticle.ukm.my/23540/1/467_480_714242360331PB.pdf http://journalarticle.ukm.my/23540/ https://ejournal.ukm.my/ebangi/index |
_version_ |
1800088760982962176 |
score |
13.211869 |