Ciri-ciri keusahawanan dalam kalangan banduan parol: ke arah penyediaan modul kemahiran pengurusan keusahawanan di Jabatan Penjara Malaysia
Sebagai inisiatif penyediaan modul kerjaya yang berkesan kepada banduan parol supaya mereka mampu untuk membina kerjaya dan kehidupan yang berdikari daripada aspek kewangan/ekonomi, maka artikel ini disediakan bertujuan untuk mengukur sejauh mana ciri-ciri keusahawanan yang dimiliki oleh banduan...
Saved in:
Main Authors: | , , , , , , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia
2016
|
Online Access: | http://journalarticle.ukm.my/11438/1/14444-39820-1-SM.pdf http://journalarticle.ukm.my/11438/ http://ejournal.ukm.my/ebangi/issue/view/809 |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Summary: | Sebagai inisiatif penyediaan modul kerjaya yang berkesan kepada banduan parol
supaya mereka mampu untuk membina kerjaya dan kehidupan yang berdikari
daripada aspek kewangan/ekonomi, maka artikel ini disediakan bertujuan untuk
mengukur sejauh mana ciri-ciri keusahawanan yang dimiliki oleh banduan parol di
Malaysia. Kajian ini dijalankan dengan menggunakan reka bentuk tinjauan keratanlintang
secara kuantitatif. Seramai 280 banduan parol yang sedang menjalani program
pengawasan parol di Semenanjung Malaysia oleh Jabatan Penjara Malaysia (JPM)
telah dipilih sebagai responden kajian. Hasil kajian mendapati majoriti banduan parol
yang terlibat dalam kajian ini menunjukkan tahap ciri-ciri keusahawanan yang positif
iaitu berada pada tahap sederhana (64.6 peratus) ke tahap yang tinggi (34.6 peratus).
Hanya 0.7 peratus sahaja dalam kalangan banduan yang terlibat dalam kajian ini tidak
menunjukkan ciri-ciri keusahawanan. Hasil kajian memberi implikasi positif ke arah
keperluan untuk mewujudkan modul pengurusan dan kemahiran keusahawanan di
Jabatan Penjara Malaysia bagi tujuan menggilap bakat dan kemahiran kerjaya kepada
banduan sebagai persediaan mereka untuk kembali berfungsi semula ke dalam
masyarakat setelah dibebaskan. |
---|