Kaedah pengendalian isu semasa berkaitan kesihatan dan kesejahteraan di tempat kerja / Noorliza Zainol ... [et al.] - Zainol, Noorliza; Ariffin, Hashim Fadzil; Ahmad Rozali, Abdul Rahman; Razali, Mohamad Azli; Abdul Hadi, Arnieyantie (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Keselamatan dan kesejahteraan di Malaysia sememangnya merupakan satu topik yang perlu diberi perhatian serius atas factor yang pelbagai. Keselamatan dan kesejahteraan melibatkan perlaksanaan aktiviti penambahbaikan kualiti kehidupan bagi individu, keluarga dan komuniti melalui satu pembudayaan hidup yang sihat. Definisi kesihatan merangkumi keadaan fizikal, mental dan sosial, tidak hanya menjurus kepada keadaan tubuh badan tanpa penyakit (WHO, 2003). Donatelle, Snow dan Wilcox (1999) mentakrif konsep kesihatan sebagai satu keseimbangan bagi elemen sosial, fizikal, psikologi, intektual, alam sekitar dan spiritual seseorang. Tambahan, dalam masa terdekat ini, negara sedang berhadapan dengan perubahan trend “kerja” (work) dan “pekerjaan” (jobs) ke arah ekonomi digital dan automasi.