PEMUNYA PREMIS DAN TANGGUNGAN DALAM UNDANG-UNDANG TORT ISLAM: SATU KAJIAN PERBANDINGAN DENGAN UNDANG-UNDANG SIVIL MESIR, SYRIA, LIBYA DAN KUWAIT - Abdul Basir Bin Mohamad, Prof. Madya Dr. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2016)
Premis dalam perbincangan ini termasuk rumah, bangunan pentadbiran, bangunan yang sedang dibina, lif, balkoni, bahagian yang bersambung dengan sesebuah bangunan, saluran air di sesebuah bangunan dan sebagainya. Umumnya dapat dikatakan bahawa perkataan "premis" itu bukan hanya tertumpu kepada sesebuah binaan sahaja, bahkan ia juga merangkumi sesuatu bahagian yang bersambungan dengannya. Di samping itu, premis boleh dijadikan prinsip asas, dan teorinya boleh digunapakai bukan hanya kepada sesuatu binaan tidak alih sahaja, bahkan juga kepada binaan yang seumpama bangunan, seperti pentas, papan te rjun, kapal yang sedang dibina, tangga, menara kawat elektrik, pintu gerbang dan sebagainya.