Langkah Pencegahan SARS - Irwan bin Mohd Subri (Universiti Sains Islam Malaysia, 2015)
Wabak SARS yang melanda seluruh dunia menimbulkan suasana takut kerana ia sejenis virus berbahaya yang boleh membawa maut jika tidak dirawat dengan segera. Pelbagai cara telah diambil oleh negaranegara yang dilanda wabak ini termasuk Malaysia bagi mencegah wabak ini dari terus menular. Kes ini membincangkan berkenaan langkah-langkah pencegahan yang wajar diambil dalam menangani wabak SARS. Seterusnya ia juga membincangkan adakah langkahlangkah pencegahan ini menepati maslahah syarak atau tidak.