Teks ucapan Brig. Jen. Dato' Prof. Dr. Kamarudin Hussin, Naib Canselor UniMAP sempena Festival Nasyid Kemerdekaan IPT Peringkat Kebangsaan 2009 / 1430H - Kamarudin, Hussin, Brig. Jen. Dato' Prof. Dr. (Universiti Malaysia Perlis, 2010)
Majlis berlangsung di Dewan Kapitol Kangar, Perlis.