Transkrip wawancara bersama Puan Nortipah binti Abd Kadir pengusaha dan pengeluar fabrik tenun / Idlan Muhaimin Badrol Hisham and Nurul Anis Nabila Mohd Said - Badrol Hisham, Idlan Muhaimin (2021)
Temubual ini dilakukan bersama Adiguru Kraf Tenun Pahang Diraja iaitu Puan Nortipah Abdul Kadir untuk mengetahui tentang perkhidmatan beliau dalam kerjayanya sebagai tokoh tenunan Pahang yang disegani. Temubual ini telah dijalankan secara dalam talian menerusi aplikasi Zoom. Temubual secara dalam talian tersebut telah dijalankan pada 12 Januari 2021 bermula jam 3.30 petang hingga 5.00 petang. Puan Nortipah Abd Kadir adalah seorang pengusaha dan pengeluar fabrik tenun yang dilantik sebagai Adiguru Kraf Tenun Pahang pada tahun 2006 bagi menghargai sumbangan beliau dalam mempertahankan seni warisan bangsa. Beliau berasal dari Kampung Pulau Keladi, Pekan, Pahang bergiat dalam kain tenun Pahang sejak berumur 13 tahun lagi. Beliau belajar menenun daripada keluarganya dan mula mengajar sejak tahun 1972. Pada tahun 2007 pula, beliau menerima ‘Anugerah Karyawan Kraf’ di atas kegigihan dan komitmen beliau dalam mempertahankan warisan tenun ini. Pelbagai ujian dan cabaran telah dihadapi oleh Puan Nortipah Abd Kadir semasa berkhidmat sebagai pengusaha dan pembekal fabrik tenunan. Sejarah kehidupan dan kemahiran beliau dapat dijadikan sumber inspirasi kepada ramai orang.